Online kiállításban kel új életre a megmentésre váró szentendrei Népművészetek Háza. A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítása virtuális időutazásra hív Szentendre legrégebbi épületébe Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vígeposzának megidézésével.

A gazdag szerb kereskedőváros barokk épületei mellett igazi kuriózum a paraszti kultúrát idéző épület Szentendre belvárosában. A katolikus egyház gondozásában állt egyszerű, paticsfalú, gerendavázas, háromhelyiséges ház iskolaként működött a 18. században, de az 1840-es évektől már a mindenkori harangozó lakott benne. A Templomdombra vezető titokzatos falépcső az ő munkáját könnyítette meg, közvetlen összeköttetést biztosítva a katolikus plébániatemplommal.

A harangozó háza online kiállításban a harangozó életterét és mindennapjait ismerhetik meg az érdeklődők, betekintve a 19. század végi, 20. század eleji városi térbe, miközben a rekonstruált korabeli enteriőrbe helyezve Petőfi Sándor A helység kalapácsa vígeposza is meghallgatható. A honlap vizuális világának megteremtésében a ház és a város adta tereken és látványokon túl főként a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének tárgyait, dokumentumait és fotóit használták fel, az ötlet és a tartalom a Muzeológiai és Irodalmi Osztály munkája.

A kísérletező lendülettel alkotott, a látogatókat és a szakmai érdeklődőket változatos tartalommal váró, a felfedezői aktivitást motiváló virtuális kalandozás programozója a Digitális Képműhely, a grafikai arculat tervezője Lázár Zsófia. A helység kalapácsa a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanulóinak és pedagógusainak előadásában hangzik el.

A harangozó háza online kiállítás az NKA Petőfi200 támogatásával készült. A Ferenczy Múzeumi Centrum további virtuális, online kiállításokat is kínál.

Nyitókép: részlet az online kiállításból