Janikovszky Éva 95. születésnapját egy online Janikovszky-hétvégével ünnepli április 23-tól 25-ig a 6szín és a Móra Könyvkiadó. Az ünnepi hétvégén a József Attila-díjas írónő két könyvének színpadi adaptációját is láthatja streamelve a közönség.

A lemez két oldala című produkciót élőben közvetíti a teátrum. A 2013-ban Tollár Mónika rendezésében bemutatott előadásban ezúttal a lemez A oldalán Horváth Lili és Kovács Patrícia, a B oldalán pedig Elek Ferenc és Simon Kornél lesz hallható és látható.

A darab témája biztosan ismerős lesz azok számára, akiknek a saját véleménye nagyon eltér a fél órával ezelőtti véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. Nyilván néha nagyon nehéz nevetni ezeken a helyzeteken, de egy sötét nézőtéren, esetleg az otthonunkban egy számítógép előtt lehet úgy csinálni, mintha ez nem rólunk szólna, hanem másokról.

Az ünnepi hétvége másik produkciója a 6szín egyik kedvelt repertoárelőadása volt a pandémia előtt. Az úgy volt című produkció Janikovszky Éva addig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján készült, és elénk tárja a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűgét.

Ki tudja, hogy kitől örökölte az a gyerek az eszét, a szépségét? Kire ütött, amikor csak a baj van vele már megint? És vajon mi jár egy kiskamasz fejében? Janikovszky Éva humorral megírt könyvei segítenek megérteni gyerekeinket, akikkel közben együtt nevethetünk a világ igen fontos dolgain. A színpadra állított írások betekintést engednek gyermekeink mindennapjaiba, az író jellegzetes iróniájával átszőve.

A Barna Zsombor, Bodoky Márk, Georgita Máté Dezső és Osváth Judit szereplésével készült ötvenperces előadást hétéves kortól 107 éves korig ajánlja a teátrum.

Képek forrása: 6szín