fbpx

Online karácsony a Játékszínnel

A szőke ciklon című előadás lesz a Játékszín második online látható produkciója karácsonykor. A színházkedvelők december 26-án családi körben, a Színház TV-n nézhetik meg a Rejtő-könyv alapján készült fordulatos, zenés vígjátékot Őze Áron és Lévay Viktória főszereplésével.

Szente Vajk rendezése 2015 óta szerepel a Teréz körúti színház repertoárján, a bemutató óta több mint száz alkalommal láthatta a közönség. A rendező a színpadi adaptáció szerzőjeként is jegyzi a produkciót. A premier előtti nyilatkozata szerint a darab kerettörténetét Rejtő Jenő írói módszerének érdekessége ihlette, hogy regényeit gépírónőknek diktálta. Az alkotómunka hevében az író és a lányok között több alkalommal is romantikus kapcsolat szövődött, sőt, előfordult, hogy az illető hölgyet elvette feleségül. 

Ezzel az emblematikus diktálással kezdődik a színdarab, melynek folytatásában az épp költözködő gépírókisasszony lakásában megjelenő ismerősök, rokonok el is játsszák a néző szeme láttára megszülető Rejtő-regény kalandos fordulatait. A színrevitel valóságos ötletparádét igényelt, a fordulatos cselekményt öt színész játssza, huszonöt figurát alakítva a színen.

Sok-sok szerepben tűnik fel Csonka András, Szerednyey Béla és Pusztaszeri Kornél, a fékezhetetlen tempót diktáló írót Őze Áron alakítja, a címszerepben, gépírókisasszonyként és számos további női figuraként Lévay Viktória látható. A világon átívelő utazást Gulyás Levente dalai festik alá a szerző kíséretével, a díszletet  Bátonyi György, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte.

Az előadásra a szinhaztv.com oldalon lehet jegyeket foglalni. 

Képek forrása: Játékszín

A rovat további cikkei