A Kortárs gyűjtemény online katalógus a magyar kortárs képzőművészet keresztmetszetét hivatott bemutatni – írják a közleményben. „A gyűjtemény létrehozásával az MNB egyik határozott célja, hogy a nagyközönség mind jobban megismerhesse a hazai kortárs képzőművészet jeles képviselőinek munkáit” – írják. Ennek első állomása, hogy az MNB leányvállalatának, az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő műalkotásokról online katalógus készült.  

A gyűjteménygyarapításnál neves művészettörténészek tettek és tesznek javaslatokat, bevonva a hazai kortárs művészekkel foglalkozó galériákat is annak érdekében, hogy a jelenkori magyar kultúra műalkotásaiból reprezentatív gyűjtemény maradhasson fenn az utókornak. „A kiválasztások során nagy segítségül szolgál a külföldi jegybankok műgyűjtő tevékenysége, hiszen az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol vagy a török jegybank is komoly művészeti értékkel bíró gyűjteményeket mondhat magáénak. Az Európai Központi Bank pedig húsz ország százhetven művészének több száz alkotásából állította össze kollekcióját.”

A katalógus a https://www.mnb.hu/web/kortars-gyujtemeny-fooldal linken érhető el.

Nyitókép: Almásy Aladár: Álmomból keservén járván Mondván Calliope A Múzsa Áldása Horátiusnál (részlet). Forrás: Kortárs gyűjtemény