A Lázár testvérpár (Lázár Domokos és Lázár Ágoston) nevét a közönség leginkább az Esti Kornél és az azóta feloszlott Pegazusok Nem Léteznek zenekar tagjaiként ismerheti. Ketten együtt eleinte csak egy-két felkérést vállaltak, ahol néhány feldolgozás mellett főként saját zenekaraik dalait adták elő akusztikus verzióban.

„Egy idő után úgy éreztük, van bennünk késztetés arra, hogy kifejezetten erre a duóra írjunk, és olyan ötleteken, szövegeken agyaljunk, amelyeknek kettőnk akusztikusabb, csendesebb énje és e duó hangzásvilága komfortosabb lehet, mint a nagyszabásúbb-hangosabb rockzenekari keret” − fogalmazott Lázár Domokos egy korábbi interjúban.

A Lázár tesók első hivatalos dala, a Szabadon él 2019-ben készült el, majd tavaly novemberben megjelent a lemez is. A Hullámtörés című korongot a tavaszi karanténidőszak három hónapja alatt rögzítették. Az elsősorban gitárra, csellóra és zongorára épülő, csendes, merengős dalokban itt-ott Yann Tiersen és Manu Chao zenéjének hatása is felfedezhető, de a testvérpár szeretett volna elszakadni a tőlük megszokott zenei és hangzásvilágtól.

A lírai és érzékeny lemez sokkal személyesebb lett, mint az anyazenekarokban megszokott dalok. Az intim hangulat érvényesülhet a január 21-én 20 órakor kezdődő lemezbemutatón is, ahol a zenészek mellett csak a Müpa kamerái lesznek jelen a Fesztivál Színházban. A koncerten a Lázár fivéreket (gitár, ének) a lemezen is közreműködő vendégek − Csernovszky Márk (zongora, metalofon), Porkoláb Janka, Rátkay Áron (cselló) − egészítik ki.

Az esemény a Müpa honlapján és hivatalos YouTube csatornáján látható és hallható.

Kiemelt kép: Papp Zsófia