A zenekar 2020. szeptember 19-én szombaton, Bécsi barátok címmel meghirdetett hangversenye, – amelynek sztárvendége Baráth Emőke szoprán operaénekes, – a Kodály Központ hangversenytermében is, vagy akár otthon is látható, hallható lesz.

A PFZ szeptember 9-én megtartott sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója hangsúlyozta, hogy az élő közvetítés elindítása nem egyszerűen a Covid-járvány okozta kihívásokra adott friss válasz. A kényszerűségben a lehetőséget látják, így igyekeztek a legjobb módját megtalálni annak, hogyan lehet a zenekar által képviselt magas zenei minőséget a kamerák és az internet segítségével maradéktalanul közvetíteni akár Tokyótól New Yorkig.

A Pannon Filharmonikusok évadnyitó hangversenye Balog József, a világ nagy színpadain elismert Lajtha-, és Liszt-díjas zongoraművész fellépésével egyben méltó nyitánya volt az élő közvetítések sorának. A zenekar művészeti vezetésének szándéka szerint a szeptember 19-i koncert Baráth Emőke szoprán operaénekes közreműködésével olyan különleges zenei élményt kínál a közönségnek, amely a világ bármely pontján érdeklődésre tarthat számot.

A Bécsi barátok című est ugyanis Baráth Emőke személye köré épül, aki a Junior Prima díj elnyerése után az elmúlt évtizedben sorra hódította meg Európa, az Egyesült Államok, illetve Japán hangversenytermeit, így esetében talán a „sztárvendég” titulus sem túlzás. A művésznő a brüsszeli Queen Elisabeth zenei verseny döntőse, a Verbier Fesztivál nagydíjasa, a Karlovy Varyban tartott Antonín Dvořák Nemzetközi Énekverseny III. helyezettje. Berlinben 2019. októberében vehette át a legjobb fiatal énekművész kategóriában a rangos Opus Klassik-díjat. Érdekességként említi a szakma, hogy első nemzetközi sikerét egy nadrágszerep hozta a Julius Caesar Sestójaként – holott a művésznő nem csak ragyogó szoprán, de gyönyörű nő is. Voglio cantar címmel készített különleges lemezt olyan zenei anyagból, amelynek szerzője részben az a Barbara Strozzi, aki korának nagyon kevés női zeneszerzői közé tartozik. Az album 2020. elején az International Opera Award versenylistájára (így a szakma figyelmének középpontjába) került, amelynek eredményhirdetése később várható. A világhírű kontratenor sztár, Philippe Jaroussky Cavalli-operarészleteit tartalmazó lemezén Baráth Emőke is közreműködik.

Közismert és ritkán hallható kompozíciók, Mozart és Haydn remekművei igazi zenei csemegéknek ígérkeznek, Vass András állandó karmester elhivatottsága a zenei kor és műfaj iránt garantálja a művek megfelelő megszólaltatását. Az online közvetítés ezen a linken lesz követhető.

Kiemelt kép: Facebook