Több ingyenes koncertközvetítést is ajánl a Budapest Music Center a hétvégére.

Január 16-án, szombaton az UMZE Kamaraegyüttes Bemutatom Pierrot-t című előadását követhetjük a BMC Facebook oldalán.

Arnold Schönberg múlt századi, mára klasszikus Holdbűvölte Pierrot-jának szövegét akár Parti Nagy Lajos is költhette volna, és most, az UMZE együttes felkérésére költi is. Legalábbis is a „folytatásét”. Dinyés Dániel népszerű operabeavató sorozatának különkiadásaként ezúttal a Pierrot lunaire-ről mesél majd, és zeneszerzőként hozzáteszi ehhez saját Pierrot hongroise című művét is. A hangverseny az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2021 programsorozat része.

A Modern Art Orchestra Tribute to Joe Henderson előadását január 17-én, vasárnap nézhetjük a MAO Facebook oldalán.

A Modern Art Orchestra egy különleges koncerttel tiszteleg az idén huszadik éve elhunyt szaxofonóriás előtt: Joe Henderson nagyzenekarra készített adaptációiból hallhatunk válogatást, melyeknek többsége a Joe Henderson Big Band című lemezről való. Az est folyamán négy vendégszólista működik majd közre a világ minden tájáról. Bob Mintzer, Tony Lakatos, Rick Margitza és Bolla Gábor ezen alkalomhoz készített hang- és videófelvételeit az élő big band muzsikába integrálva hallhatja és láthatja a közönség.

Január 15-től a Spotify-on és más digitális zeneszolgáltatók kínálatában is megjelent a BMC Records új kiadványa, a Debussy NOW! Minden bizonnyal Debussy is üdvözölte volna az ötletet, hogy műveit másfél évszázaddal később korlátokat nem ismerő művészek oltsák a pillanatba, hiszen a zenei impresszionizmus előfutáraként maga is erre törekedett. Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Harcsa Veronika énekes, valamint Fenyvesi Márton gitárművész és sound designer Debussy legszebb dalaiból készített olyan kortárs átiratokat, amiben mindez lehetségessé válik. A zeneszerző Paul Verlaine és más költők verseire írt művei új fényben mutatkoznak meg a hárfa légiessége és a sotto voce, vagyis a klasszikusnál beszédközelibb énektechnika révén, az élő elektronikus effektek által pedig valódi dimenzióváltáson mennek keresztül.

Nyitókép: Modern Art Orchetra, fotó: Birtalan Zsolt