fbpx

Online látható A játszma és egész hétvégén ingyen nézhető A vizsga

Először a Filmión látható a mozik után a Kulka János, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt és Staub Viktória főszereplésével készült A játszma című ügynökthriller, amelynek kultikussá vált előzményét ráadásként most ingyen elérhetővé tette a Nemzeti Filmintézet csatornája.

A csütörtöktől vasárnapig ingyen nézhető A vizsga az 1960-as évek Magyarországának ügynökökkel benépesített világát idézi meg, emlékezetes karakterei tíz évvel később A játszma című folytatásban tértek vissza. A fordulatos thriller mindkét felvonása egyszerre látható.

Bergendy Péter rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró műfajteremtő alkotása, A vizsga egyetlen nap eseményeit pörgeti le, amelynek során a fiatal Jung András (Nagy Zsolt) a beszervezett ügynökök jelentését gyűjti, miközben a szemközti lakásból őt is megfigyelik, hogy teszteljék megbízhatóságát. A vizsgát végző alezredes, Markó Pál (Kulka János) bízik legjobb ifjú ügynöke és pártfogoltja lojalitásában, az események azonban nem várt fordulatot vesznek.

Az alkotás 2012-ben többek között a nagy presztízsű chicagói nemzetközi filmfesztiválon fődíjat nyert. A szakmai zsűri kiemelte indoklásában, hogy A vizsga egy hidegháborús ügynökthriller fordulatos cselszövését az egyén és a rendőrállam ütközéséből fakadó lényegi kérdések felvetésével ötvözi, rendezése teljes magabiztosságot sugároz.

A vizsga folytatását – tíz évvel az első részt követően – idén nyáron mutatták be. A Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter által alakított főszereplőkhöz A játszmában a kitűnő tehetségű Staub Viktória csatlakozott. A Fazakas Péter rendezésében készült folytatásban az első részben megismert Jung boldog házasságban él, és az állambiztonság tisztjeként lépked egyre feljebb a ranglétrán, egy lezáratlan ügy kapcsán azonban ismét felbukkan Markó Pál, aki Jung szerint bosszúra készül ellene.

A játszmában nyújtott alakításáért Kulka János elnyerte a legjobb főszereplőnek, Hámori Gabriella a legjobb mellékszereplőnek, Balázs Gábor pedig a legjobb hangért járó Magyar Mozgókép Díjat.

Nyitókép: A játszma jelenete. Fotó: Film Positive

A rovat további cikkei