Online közvetíti a nagyváradi Szigligeti Társulat Matei Visniec román szerző Napnyugat expressz című darabját, amelyet a kortárs drámaíró tiszteletére szervezett bukaresti nemzetközi fesztiválon tűznek műsorra.

A március 21. és 27. között zajló rendezvénysorozatot a
Román Nemzeti Irodalmi Múzeum szervezi, az esemény partnere a bukaresti Magyar
Kulturális Intézet.

Az érdeklődők egyebek mellett dokumentumfilmeket, színházi előadásokat és beszélgetéseket tekinthetnek meg online. A fesztivál programjában helyet kapott Visniec Napnyugat expressz című darabja, amelyet 2019-ben mutatott be elsőként a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Zakariás Zalán rendezésében.

A cím valóban rájátszás: a luxusutazást, az egzotikumot, a kalandvágyat magában hordozó Orient Expressz, a világhírű vonatjárat, keletet hívatott elszigetelt kincsként bemutatni. A Nyugati Expressz azonban egy másfajta elvágyódást hordoz magában, fényűző álmok helyett az életről szól. Míg az egyik a gazdag nyugatiak örömutazásait szolgálta, a másikon megélhetésükért küzdő emberi csoportok tömörülnek.

A történetben a balkán egy sztereotípiáktól átitatott nyugati elképzelésként mutatkozik meg a filmforgatás jeleneteiben, melyet kiegészítenek a mindennapok poros valóságáról szóló történet-ékek. A töredezett életképek a vak öreg álomvilágában, a kurvák és futtatóik hivatástudatában, a kivándorlók elveszettségében, vagy éppen metró aluljárókban potyázó utcazenészek beszélgetésében öltenek testet. Az előadás, égtájak, kultúrák, szokások, etnikumok, nyugatiasodás, a keletiség kérdéskörein át, egységesen az emberről szól.

A rendező korábban elmondta: Visniec költői színházi formanyelve nagyon alkalmas arra, hogy a Balkán dekadens világával sűrítetten szembesítsen.

Az előadás 2019-ben elnyerte a brassói Kortárs Dramaturgiai Fesztivál legjobb rendezésért és legjobb női főszereplőnek (Román Eszter) járó díjat, 2020-ban pedig a romániai Országos Színházi Fesztivál programjában is szerepelt.

Az előadásról készült felvételt szombaton 18 órától huszonnégy órán keresztül ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a szervező intézmény Facebook-oldalán.

Forrás: Szigligeti Színház. Fotó: Vígh László Miklós/Szigligeti Színház