fbpx

Online született darab nyitja az idei Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált

A házigazda GGTánc Eger és Roberto Galvan argentin koreográfus online térben született közös produkciója nyitja az idei országos stúdiószínházi táncfesztivált Egerben – jelentette be a szeptember 23. és 27. között sorra kerülő esemény főszervezője, az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának vezetője.

Topolánszky Tamás elmondta: az előadás különlegessége, hogy az a koronavírus-járvány miatt nem a megszokott módon, hanem a koreográfussal a virtuális térben kapcsolatot tartva, „Buenos Aires és Eger között” született. A házigazda tánctársulat Beethoven V. szimfóniáját viszi majd színre a fesztivál első napján – tette hozzá, megjegyezve, hogy a produkció nem csupán a helyszínen, de élő közvetítés formájában az interneten is megtekinthető lesz.

A további négy napon a program hagyományaihoz hűen a magyar táncélet legjobbjait láthatja a közönség Gárdonyi Géza Színház stúdió- és nagyszínpadán. A műsortervben szereplő darabokkal minden korosztályt szeretnének megszólítani: a fiataloknak szól majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya, valamint a Bozsik Yvette Társulat Négy évszak című koreográfiája.

Feledi Projekt: No Exit
Fotó: Szigeti László

Külön esten mutatkoznak be a friss Harangozó-díjasok: Feledi János a No Exit, Sághy Alexandra és a Budapest Táncszínház a Lebegés, míg Kulcsár Noémi Tellabor a Silver Swan című előadásával. Ismét a fellépők között lesz az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat, mely a Bezzeg az én anyám és a Grecsó testvérek, akik a Többet magunkról című előadással érkeznek Egerbe.

Bemutatkozik a Székesfehérvári Balett Színház a Zárt függönyök és a Bolero; a TranzDanz a Noir, a Közép – Európa Táncszínház a Verso című produkciójával, míg a sorrendben immár 9. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált ezúttal a Magyar Állami Népi Együttes Kárpát-medencei antológiája zárja.     

Mirkóczi Ádám, a megyeszékhely polgármestere a rendezvényt méltatva kiemelte: a fesztivál a város országos, sőt nemzetközi jelentőségű kulturális értékeinek egyike. Fontosnak és elismerésre méltónak nevezte, hogy a szervezők a járványhelyzet nehézségeivel küzdve is megteremtették a hagyományos seregszemle idei megrendezésének feltételeit.

Nyitókép: jelenet a GG Tánc Eger Bolero című előadásából, fotó: Gál Gábor

A rovat további cikkei