A Pokol bugyrai… ,,Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítóhelye az 1944 végétől a Szovjetunióba tömegesen kényszermunkára elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A Pokol bugyrai… ,,Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban kiállítást egy különleges online alkalmazás segítségével teszik elérhetővé, bejárhatóvá és megérthetővé. A látogatókat úgy vezetjik végig a Málenkij Robot Emlékhely kamráin, mintha valóban a tárlatot járnánk végig. 

Az online tárlatvezetések az alábbi időpontokban valósulnak meg:

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Seuso-kincs Pannónia fénye

Virtuális, 3D formában látható a Seuso kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítása.

A kiállítás tárgyi anyaga felhívja a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, s azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A kiállítás a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset, és hangsúlyozza annak jelentőségét.

Az online tárlatvezetés az alábbi időpontban valósul meg:

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Valamennyi program a ZOOM felületén keresztül valósul meg.
A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a különböző időpontokra kattintva, az egyes eseményeknél található „Regisztráció” gombon keresztül tudnak. A regisztrált látogatók a program előtti napon e-mailben kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket. További információk: tarlatv@mnm.hu.

Nyitókép: A ferencvárosi pályaudvarnál található Málenkij robot-emlékhely, ahol A pokol bugyrai… – Málenkij robot – Kényszermunka a Szovjetunióban címmel kiállítás nyílt, fotó: MTI/ Mohai Balázs