A Szent László Napok az idén június 20. és 28. között zajlott volna. A szervezők május végén közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén nem tudják megtartani a magyar kulturális seregszemlét. Egy csütörtökön kiadott közleményben azonban bejelentették, hogy mégis élményt akarnak nyújtani a fesztivál közönségének, ezért „virtuális királyi hetet” tartanak június 22. és 28. között.    

Közölték, hogy hét rövidfilmet forgattak, amelyek bemutatják, hogy száz évvel a trianoni békeszerződés után van magyar múlt, jelen és jövő Nagyváradon. Lesznek virtuális városnézések, amelyek során kevésbé ismert tényeket, részleteket mutatnak be a Körös-parti város épített örökségéből, egyúttal igyekeznek eloszlatni néhány tévhitet is. 

Megmutatják híres nagyváradiak szülőházát, meglátogatják az idén 30. születésnapját ünneplő Partiumi Keresztény Egyetemet, és Szent Lászlónak, a városalapító lovagkirály örökségének is külön filmet szentelnek. A sport is mindig fontos helyet kapott a Szent László Napokon, ezúttal Nagyvárad sportéletébe nyújtanak betekintést egy kisfilm keretében.    

A normális körülmények között a délutáni-esti órákban megtartott koncertek helyett a szervezők egy kis nosztalgiázásra várják a látogatókat, hétfőtől vasárnapig az elmúlt hét év legjobb pillanatait idézik fel.

Nyitókép forrása: mufegyor.hu