Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár: szeptemberben ezekre a helyszínekre látogatnak el az Operaház szólistái, valamint a Magyar Nemzeti Balett, az Opera Zenekar és az Opera Kórus 380 művésze és munkatársa, hogy két magyar darabbal közvetítsék a magyar kultúrát és hagyományt a határon túli magyar közösségeknek. A turné állomásain két-két napot időzik a társulat, a 16 előadáson Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját és Ronald Hynd Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjéből készült balettjét mutatják be a közönségnek.

A kezdeményezést a Magyar Állami Operaház épületének teljeskörű, csaknem másfél évig tartó felújítása eredményezte; ahogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogalmazott: a színpad híján maradt társulat most elviheti a Magyar Operaházat a Kárpát-medencében élő magyarsághoz is. ?Ez az egyik legrégebbi hagyományuk, gondoljunk csak Blaha Lujzára és a társulat ekhós szekerére, amellyel a színház városról városra, faluról falura vándorolva tartotta meg az előadásait? ? tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

_D0A1162_Copy

A Hungexpón megtartott sajtótájékoztatón részt vett Bíró Rozália, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szenátora is, aki a projekt példaértékeit, a határ két oldalán élő magyarság kapcsolatának, közös kultúrájának megerősítését, valamint a román közösséggel való békés együttélést, egymás elfogadását és a nemzeti identitás megőrzését hangsúlyozta. ?Bekapcsolódunk a magyar közösség vérkeringésébe, így nemcsak közös múlttal rendelkezünk, de közös jelenünk is lesz. Ezek által közös ügyeket tudunk kiépíteni, együtt megfogalmazni a céljainkat és együtt megkeresni azokat az eszközöket, melyekkel megvalósíthatjuk e célokat.? A szenátor elmondta, hogy körülbelül 3000 férőhelyes sportcsarnokokkal várják az Operaház társulatát, várhatóan 50-60 ezer érdeklődőre és teltházas előadásokra lehet számítani.

_D0A1202_Copy

A szeptemberi turné résztvevőit és kellékeit tizenkét kamion és kilenc autóbusz szállítja helyszínről helyszínre, ennek kivitelezését, ahogy Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja. A jövő év februárjában tervezett útra, mely során a Kárpátalja, a Délvidék, a Várvidék és a Felvidék helyszínein lép fel a társulat, szintén 1,6 milliárd forint állami támogatás jut. ?Összességében az állam 3,2 milliárd forintot biztosít a turnéra, arra, hogy az óriási díszletek felkerüljenek a kamionokra, eljussanak a helyszínekre, ott letegyék és elrendezzék őket, hozzájárul továbbá a helyszínek kibérléséhez, az óriási társulat szállításához, étkeztetéséhez, szállásolásához? ? mondta az államtitkár. Kiemelte azt is, hogy 133 év után az Operaház főépülete, illetve az Erkel Színház megújítása mellett a világ nagy operaházaihoz méltó megoldásként egy műhelyházat, az Eiffel-bázist is építik.

_D0A1237_Copy

A sajtótájékoztató meglepetésvendége a brit Ronald Hynd koreográfus volt, aki A víg özvegy című Lehár Ferenc-operettből készített balettet, melyre 1975-ben az Ausztrál Balett igazgatója kérte fel ? ezzel egyébként előtte senki sem próbálkozott. A koreográfus meleg szavakkal illette a magyar táncosokat is. ?Munkám során, amikor magyar művészekkel dolgoztam együtt, mindig feltűnt, hogy a magyarokban, a magyar művészetben van valami extra, valami különleges. Úgy is mondhatnám, hogy kicsit eltér a megszokottól, a normálistól, de van bennük valami erő, valami plusz? ? mondta. A szeptemberi turnén a balettet kettős és hármas szereposztásban láthatja a közönség. A népes szereplőgárda soraiban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-jai, Tanykpayeva Aliya, Leblanc Gergely, Felméry Lili és Oláh Zoltán is láthatók lesznek. A produkciókat Héja Domonkos és Szennai Károly vezényli.

_D0A1329_Copy

Erkel Ferenc első mesteroperáját, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a magyar repertoár megbecsült darabja, 2012-ben mutatta be új rendezésben a Magyar Állami Operaház. A turné alkalmával az előadás kettős szereposztásban látható. A főbb szerepekben az Operaház olyan vezető énekeseit láthatja-hallhatja a közönség, mint Miklósa Erika vagy Kolonits Klára, mellettük számos erdélyi születésű művész, így a címszerepet alakító Kiss B. Atilla és Pataki Adorján, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kinga is fellép. Az előadásokat az egyik legelismertebb magyar karmester, Medveczky Ádám mellett a kolozsvári születésű Jankó Zsolt dirigálja.

Révy Orsolya

Fotók: Csákvári Zsigmond