Fischl Mónika és Dolhai Attila az elmúlt évad operettszerepeiben, különös tekintettel A chicagói hercegnő, a Sybill és Csárdáskirálynő 100 éves jubileumának ünnepi előadásaiban nyújtott teljesítményükért kapták a díjat. Peller Anna és Kerényi Miklós Máté musicalszerepeikben, különös tekintettel a Nők az idegösszeomlás szélén (Peller Anna) és a Virágot Algernonnak főszerepeiben nyújtott teljesítményükért érdemelték ki az elismerést.

Az évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot-díjat Simon Panna nyerte el musicalszerepekben nyújtott teljesítményéért, míg a Musica Hungarica Kiadó nagydíját Bíró Attila, a Budapesti Operettszínház egykori karmestere érdemelte ki a magyar operett műfajának népszerűsítéséért, több évtizedes művészi teljesítményéért. A Musica Hungarica Kiadó életműdíját Jankovits József kapta bonviván szerepekben nyújtott több évtizedes színművészi teljesítményéért.

 

Az operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó kezdeményezésére 2002 óta október 24-én, Lehár Ferenc (1870?1948) halálának és Kálmán Imre (1882?1953) születésének évfordulóján ünneplik a magyar operettet. Hagyomány az is, hogy több kategóriában a magyar operett estéjén adják át a Budapesti Operettszínház díjat.

 

A Magyar Operett Napján fejeződött be a X. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny is, amelynek résztvevői a gálaestet tartották október 24-én este az Budapesti Operettszínházban. Lévai Enikő Éva primadonna nyerte a Lehár Ferenc Operett Énekverseny fődíját, a legjobb szubrett-buffó páros Saifi Claudia és Imre Roland, a legjobb bonviván Fjodor Osipov lett. Révkomárom önkormányzata és a Budapesti Operettszínház tizedik alkalommal rendezte meg a X. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt, amelyen primadonna, bonviván és szubrett-buffó páros kategóriában hat országból 31-en vettek részt.

Az október 21-én kezdődött versenyen az énekesek szabadon választott és kötelező áriát vagy duettet adtak elő zongorakísérettel Lehár Ferenc műveiből, klasszikus operettekből és az énekes nemzeti szerzőjétől. Minden zeneművet az eredeti hangnemben kellett énekelni mikrofon használata nélkül, eredeti nyelven, esetleg a versenyző anyanyelvén.

A szubrett-buffó kategória második legjobbja a Maria Elizarova-Alekszander Lenogov páros lett, a második legkiemelkedőbb bonvivánnak Robert Smiscíket választotta a zsűri, aki egyben a Kolozsvári Magyar Opera különdíját is elnyerte. A primadonnák közül a második helyezett Fülöp Gergely Timea lett.

A zsűri különdíját Chiuariu Livia primadonna és Szabó Levente bonviván nyerték, a Budapesti Operettszínház különdíjasai Anna Potyrala-Listwon és Peter Maly lett.

A 3000 eurós fődíjat a legkiemelkedőbb teljesítményért ítéli oda a zsűri ? kategóriáktól függetlenül. Az első és második helyezettek 1000, illetve 500 eurós díjazásban részesültek.

 

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond