A négy faluban összesen 20-25 helyszínen több mint 600 programot tartanak, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást, továbbá az érdeklődőket cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések is várják. A rendezvény díszvendége Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésze lesz, aki augusztus 3-án az Őszi szonáta című darabban szerepel, 4-én pedig a Nyáron, este fél tizenegykor ? egy szerelmi gyilkosság története című produkcióban játszik. Díszvendég lesz Kovács Gerzson Péter táncos-koreográfus, a TranzDanz kortárs táncegyüttes vezetője is, aki társulatával a Menetfény és a Déja Vu című táncprodukciókkal érkezik a Katlanba. Both Miklós zeneszerző, előadóművész egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat.

 

Színházból idén sem lesz hiány. Az Orlai Produkció a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kripli Mari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabokkal érkezik. A budapesti Katona József Színház az Abigail bulija és a Cos? fan tutte című produkciókat, a kaposvári Csiky Gergely Színház két darabot ? A gát, Sötétben látó tündér ? visz színre. A fesztiválon fellép többek között a Forte Társulat, a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház, a Nemzeti Színház, valamint az Aradi Kamaraszínház is. Az idei fesztiválon középpontba kerülnek a fiatalok: a közönség megismerhet számos, a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói által készített produkciót, több darabbal ? Hullám, Puncipoly, A Sanyi bá?, Így zajla bennünk? ? érkeznek a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai, és látható lesz a Zsótér Sándor rendezte Sirály, továbbá Vidnyánszky Attila Psyché című darabja is.

 

A Katlan megemlékezik az 1996 nyarán megalapított Bárka Színházról, amely 2014-ben zárta be végleg kapuit. Szellemiségét kiállítással, lengyel utcaperformansszal és az Ördögkatlanon elmaradhatatlan Mulatság című produkcióval idézik meg, valamint beszélgetésre kerül sor Csányi Jánossal és Alföldi Róberttel, a színház egykori igazgatóival is. Az Ördögkatlanban Majdnem húsz címmel létrejön egy új előadás is Tasnádi István művéből, Vidovszky György rendezésében. A Bárkában egykor született előadásokat a nagyharsányi Narancsligetben felvételről nézhetik meg az érdeklődők.

 

A fesztivál történetének eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én. Beremenden a Hungarian Studio Orchestra fellépésével, Dinnyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű, melynek táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező állítja színre a Forte Társulattal. A fesztiválon emellett az Óbudai Danubia Zenekar Mozart-kommandósai is felbukkannak. A kiemelt programok között szerepel az Oscar-díjas Saul fia című film vetítése augusztus 3-án, a beremendi Megbékélés kápolnában. A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon, valamint kiállítás is látható lesz a Saul fia forgatása alatt készült fotókból.

 

A villánykövesdi pincesort képzőművész-hallgatók ?álmodják újra?: performanszokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket, hogy több oldalról is megvilágítsák a bor, az ember és a művészet kapcsolatát, illetve játékos természetismereti foglalkozásokon mutassák be a Szársomlyó természeti ritkaságait. A Pécsi Műhely szellemében alkotódélutánokat rendeznek, a Szoborparkban pedig szobrász és művészettörténész tart idegenvezetést. Az ördög, a szobrok és a Szársomlyó legendája kapcsán egyedi animációk készülnek a közönség bevonásával, valamint a védett állatok nyomába eredő, vadonleső feladatok is lesznek.

 

Az irodalom kedvelőit számos program és többek között Háy János, Kemény István, Grecsó Krisztián és Forgách András is várja a fesztiválon. A kisharsányi Teleki-kertben argentin cirkuszosokkal találkozhatnak az érdeklődők, a Kovács Udvarházat pedig Göttinger Pál vezetésével a Caminus foglalja el. Az Ördögkatlan Fesztivál rengeteg családi- és gyermekprogrammal készül Rutkai Boritól az Almáig, Csokikoncerttől a Bóbitáig, a könnyűzenei koncerteket pedig olyan fellépők teszik színessé, mint a Quimby, a Kiscsillag, a 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, valamint Ferenczi György és a Rackajam.

Fotó: Ördögkatlan Fesztivál Facebook-oldala/Mihály László