A Friedenthal Zoltán, Takácsy Réka és Kalafszky Adriána énekesnő főszereplésével, valamint a magyar régizenei élet meghatározó fiatal zenészei által életre hívott videóklip az összművészeti együttműködés jegyében a klasszikus zenét helyezi új megvilágításba.

A videóklipet régizenei lakáskoncertek és baráti zenélések kötetlen hangulata ihlette. Kalafszky Adriána énekesnő, Király Dóra furulyás és fagottos, illetve Takácsy Réka előadóművész a karantén idején hagyományossá vált online klasszikus zenei koncertek helyett egy olyan videóklipet álmodott meg, amely zenei és filmes szempontból is a legmagasabb művészi színvonalat képviselő, önálló művészeti alkotás.

A videóklipben megszólaló zenei részlet Monteverdi első operájának, az Orfeusznak a prológusa. A nyitó fanfár után – amely egy igazi „régizenei sláger” – megjelenik a zene múzsája, és a zene hatalmát hirdeti mindenek felett, amely Orfeuszt is természetfeletti tettek végrehajtásához segítette. A zene allegorikus szereplőként azt az üzenetet közvetíti, hogy

a zene mindenkihez szól, mindent átformál, mindenhol ott van.

A vizuális koncepciót közösen találta ki a stáb. Arra törekedtek, hogy az a fajta festményszerű képi világ, ami talán a legjellemzőbb asszociációja a klasszikus zenének, egy teljesen hétköznapi helyszínen, főleg az ott található tárgyak segítségével, más szóval „sufnituning” módon legyen kialakítva.

A készítők Orfeo jól ismert történetétől szerettek volna valamelyest elszakadni. A híres hátrafordulás momentuma indította el bennük azt a gondolatmenetet, melynek eredménye az lett, hogy

egy párkapcsolati válság szürreális utazásaként jelenítik meg a férfi történetét, aki nem képes bízni.
Fotó: Seres Donát

– Elképesztően izgalmas lehetőségek vannak az opera- vagy musicalfilmben. A zenehasználat a legfőbb műfaji sajátossága, amely számomra mindig egyfajta szürrealizmushoz való közeledést, lelki kitárulkozást jelent, és ebben a szabadságban minden alkotó szívesen időzik – fogalmazta meg Reisz Gábor.

Nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is elenyésző a komolyzenei videóklipek száma, ezen belül pedig még kevesebb, amelyben a film és a zene egymást kiegészítve olyan jelentéstartalmakat tár fel, amely által a 21. század embere is képes kapcsolódni egy több száz éves remekműhöz. Az alkotók bíznak benne, hogy a klippel sikerül olyanokat is megszólítaniuk, akik egyébként egy hagyományos, koncerttermi klasszikus zenei eseményre nem mennének el. 

A videóklip elkészítése a különböző művészeti ágakból érkező fiatal alkotók számára is lehetőséget nyújtott arra, hogy a közös munka során olyan területen próbálják ki magukat, amelyre eddig még nem merészkedtek.

Szereplők:
Friedenthal Zoltán – Orfeo, Takácsy Réka – Euridice, Kalafszky Adriána – La Musica, Borsódy László – trombita, Maros Ádám – ütő, Bréda Zsófia – hegedű, viola da gamba, Nagy Réka – viola da gamba, Király Dóra – furulya, dulcián, Davidovics Igor – lant
Rendezte: Reisz Gábor. Díszlettervező: Tasnádi Zsófia