fbpx

Óriás gumikacsapár érkezett a hongkongi kikötőbe

A Dupla kacsa elnevezésű művészeti installáció részeként mutattak be pénteken a hongkongi Viktória-kikötőben egy pár óriás gumikacsát, amelyeknek készítője, Florentijn Hofman holland művész szerint remélhetőleg boldogságot hoznak a városba.

A felfújható, 18 méter magas sárga kacsák két hétig állomásoznak majd a kikötőben, egy évtizeddel azután, hogy Hofman hasonló, Gumikacsa elnevezésű úszó szobra 2013-ban tömegeket vonzott az ázsiai városban. Hofman elmondása szerint a kacsapár „kétszeres szórakozást, kétszeres boldogságot” jelent, új izgalmakat hozva Hongkongba.

Az AllRightsReserved (ARR) kurátora szerint a kacsák hasonlítanak két szimmetrikus kínai írásjelre, melyek közül a „hszi” írásjegy a boldogságot jelenti, míg a „peng” a barát szóra utal. Hofmant eredetileg egy világtérkép és egy gumikacsa inspirálta óriási felfújható gumikacsa-installációjának megalkotására, amellyel 2007-ben Hollandiából kiindulva indult világkörüli, egyebek közt francia és brazil kikötőket érintő turnéra.

Hofman óriás sárga gumikacsája korábban is elnyerte már sok millió ember szívét. Tajvanon 2013-ban több állomáson is különböző események, fesztiválok központi eleme volt, amelynek köszönhetően rekordmennyiségű látogatót és bevételt hozott a helyi fesztiválok szervezőinek.

„A gumikacsa nem ismer országhatárokat, nem diszkriminál és nincsen politikai jelentése. A barátságos úszó kacsa gyógyít: enyhíti a világban lévő feszültséget. A gumikacsa puha, barátságos és minden korosztályhoz illik” – mondta akkori projektjéről Hofman.

Fotó: Isaac Lawrence / AFP

A rovat további cikkei