A Várkert Irodalom Aposztróf című műsora – melynek háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser – , a karantén idején online közvetíti irodalmi beszélgetéssorozatát.

Március 24-én, kedden a Várkert Irodalom első élő bejelentkezése lesz a karantén idején. Ezúttal Örkény István munkásságát ismerhetjük meg közelebbről Udvaros Dorottya színművésszel, aki válogatott szövegeket hoz az életműből, valamint saját élményeit is elmeséli: mit jelent neki az örkényi hang, és mit ad a Macskajáték előadás, amiben ő az egyik főszereplő. 

A nagysikerű Várkert Irodalom sorozat beszélgetős estjeinek sorában márciusra volt meghirdetve Töredékekben címmel az Örkény István-est. Az előadáson eredetileg Udvaros Dorottya színművész, Blaskó Péter színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Székely Gábor rendező vett volna részt. A koronavírus miatt lemondott előadásról Juhász Anna irodalmár, a sorozat egyik alapítója úgy döntött, hogy a házi karanténból is megtartja a rövidített műsort.

A Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője, aki írásaiban egy értelmetlennek látszó mozzanatból is a mély igazságok felé mutat, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője lesz tehát a téma. Életének főbb állomásai mellett a Macskajátékról lesz bővebben szó.