orok_tel_600x295.png
Újabb díjakat kapott az Örök tél című történelmi dráma

Mint Köbli Norbert fogalmazott: az Örök tél ?ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között? lett a legjobb. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat október 19-én, pénteken. A színésznő az M5 Kulturális csatorna október 20-ai esti híradójában elmondta, hogy nem számított ilyen fogadtatásra: zokogtak a nézőtéren. ?Producerek, rendezők, írók Európából azért már sok mindent láttak, de annyira hatással volt rájuk, hogy reszkettek? ? hangsúlyozta.

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró filmje, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel. A történelmi dráma Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novelláján, megtörtént eseményeken alapul. Mint Szász Attila az M5-nek elmondta: azt tapasztalták, hogy külföldön nem nagyon ismerik ezt a történetet, Kelet-Európán belül még valamelyest ismert, de elég agyonhallgatott ez a téma. ?Ezen is szerettünk volna változtatni, de az külön élmény, hogy látjuk, hogy Belgiumban vagy Amerikában úgy néznek erre a történetre, hogy na erről még sosem hallottunk, erről a sötét fejezetéről a magyar történelemnek? ? magyarázta a rendező.


24297578_521688264852359_853531214996289959_o_600x337.png
Döbrösi Laura és Gera Marina az Örök tél című filmben

Januárban a rendező az MTI-nek elmondta: a forgatás során nehéz volt mindennap szembesülni azzal, hogy ezek a táborok milyenek lehettek a valóságban, és egy idő után rádöbbentek arra, hogy ezt képtelenség bemutatni. Így inkább igyekeztek egy ízelítőt adni abból a pokolból, amelyen a táborokat megjárt nők és férfiak keresztülmentek. Ezt elsősorban szavak nélkül, a főszereplők tekintetével próbálták meg érzékeltetni.

Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak, ám a megszállók marhavagonokba pakolják a falubeli asszonyokat és egy szovjet munkatáborba szállítják őket, hogy ott embertelen körülmények között a helyi szénbányában dolgozzanak. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít a nőnek túlélni a tábori borzalmakat.

Szász Attila az Örök téllel szeptember elején a 42. montréali filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat is.


24302063_521688274852358_4447589620001360497_o_600x337.png
Gera Marina és Csányi Sándor alakítjaa két főszereplőt a történelmi drámában

Forrás: MTI

FRISSÍTÉS: Újabb két díjat kapott az Örök tél a hétvégén!

A látványtervezésre fókuszáló szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nemzetközi játékfilmes versenyprogramjának zsűrije a Zsűri Különdíját ítélte a film látványtervezőinek, Horváth Viktóriának és Nánássy Zsoltnak. A 18th Hungarian Film Festival of Los Angeles zsűrijétől pedig az Örök tél megkapta az Alex Friedman Humanitarian Awardot is: a díj annak a filmnek jár, amely azzal a céllal készült, hogy felvegye a harcot a közönnyel, az intoleranciával és az igazságtalansággal. Az Örök tél vetítése október 21-én, 17 órakor kezdődött Los Angelesben, a Laemmle Royal moziban, a film előtt a Diák Oscar-díjjal kitüntetett A Siege ? Ostrom című rövidfilmet láthatta a közönség ? írják az Örök tél / Eternal Winter Facebook-oldalán.


orok_tel2_600x399.png
Különdíjat kaptak az Örök tél című film látványtervezői

Fotók: Örök tél / Eternal Winter Facebook-oldala