fbpx

Öröknyár – Nagy Gáspár-est a Párbeszéd Házában

Az Ekler Andrea irodalomtörténész, szerkesztő által színpadra alkalmazott, Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek részvételével színre vitt előadássorozat az utolsó állomásához érkezik május 18-án.

Az összeállításban az MMA posztumusz tiszteleti tag Nagy Gáspár „rendszerváltó” versei mellett a III/III-as aktákban szereplő, róla szóló jelentésekből épül fel az Öröknyár című versszínházi előadás, ezáltal érzékeltetve a kommunista diktatúra működési mechanizmusát, a költői szerepvállalás lényegét. A rendszerváltás után születettek számára is érthetővé teszi a történelmi szituációt és természetesen Nagy Gáspár költészetének egy szegmensét.

Az előadás során a két színész kettős szerepben látható,

egyfelől a lírai én szerepében, másfelől az államhatalom megtestesítőiként. A színpad is két részre oszlik, egy privát és egy hivatalos térre, amelyből a színészek ki-kilépnek, közvetlenül is a játéktérbe helyezve, az események, lelki folyamatok részesévé téve a nézőket is, miközben korabeli dokumentumok vetítésével is megidéződik a diktatúra és a rendszerváltás időszaka.

Fotó: Vadócz Dávid

A rovat további cikkei