Hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játéka nyitja meg a nyári klasszikus koncertszezont a Margitszigeti Színházban. A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és az európai rangú fiatal karmester, Madaras Gergely lesz a koncert vendégművésze.

Mahler-est Veszprémben
Madaras Gergely. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Minden évben nagyszabású eseménnyel ünnepli a Margitszigeti Színház az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező Nemzeti Összetartozás Napját. Az idei év különlegességét az Európai Uniós Tanács soros elnöki tisztsége adja, melyet június 1-től december 31-ig – 20 éves tagságunk során immár másodszor – hazánk tölt be. Az ünnepi műsort mindennek tiszteletére a visegrádi négyek együttműködésben résztvevő országok zeneszerzőinek műveiből, valamint Beethoven V. szimfóniájából állították össze a szervezők, ráadásként felcsendül majd az Unió himnusza: Beethoven IX. szimfóniájának Örömóda című részlete is.

Bedřich Smetana Eladott menyasszony című komikus, mesebeli jellegű operájának nyitányával kezdődik a koncert, amely a cseh zene fejlődésének egyik jelentős darabja. Ezt követi Frédéric Chopin Andante Spianato és Grande Polonaise Brillante című szerzeménye.

A lengyel zeneszerző után a magyar hangversenykínálatban „ősbemutatóként” a szlovák Alexander Moyzes virtuóz alkotása, a Garam menti táncok következik. Az első felvonás végén  Liszt Ferenc 1852-ben komponált zongoraversenye, a Magyar Fantázia csendül majd fel Balázs János tolmácsolásában.

Az est második felében Beethovené lesz a főszerep: elsőként az 1804 és 1808 között íródott V. c-moll szimfóniája, a klasszikus zene egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott kompozíciója, ráadásként a mindenki számára ismerős Örömóda dallamai csendülnek fel. A gondosan összeállított válogatást korunk egyik legizgalmasabb karmestere, a klasszikus és kortárs repertoárban egyaránt otthonosan mozgó Madaras Gergely, a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere vezényli majd.