2015 a berlini fal leomlása, illetve a német újraegyesítés negyedszázados évfordulójára figyelemmel a német-magyar barátság éve: mind a fővárosban, mind vidéki településeken zenei programokkal, szoboravatókkal és más rendezvényekkel emlékeznek meg az elmúlt 25 évről. ?A barátság két nép között több mint szövetség, hozzátartozik a szembenézés a múlt keserű részeivel, az őszinteség, a bocsánatkérés és a megbocsátás is. Hozzátartozik a köszönetmondás is? ? mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapján, Dunabogdányban. A magyar és a német történelem közös pontjaira való emlékezésnek különleges hangsúlyt adott idén Angela Merkel Magyarországra látogatása is.

Mint azt Mándoki László (vagy, ahogy odakint ismerik, Leslie Mandoki) is hangsúlyozta: annak idején fontos szerepet töltött be a magyar ellenzék, a magyar diákmozgalom, hiszen végeredményként azok váltották ki az Európa újraegyesítéséhez vezető folyamatot. A zenész a német sajtó legbefolyásosabb főszerkesztőit, személyes jó barátait is meghívta a Várkert Bazárba, hogy maguk is lássák az országot, ahonnan ez a mozgalom elindult. Saját bevallása szerint a muzsikus itt, a Várkert Bazár területén álló valamikori Ifiparkban döntött a disszidálás mellett, hiszen a cenzúra hatalmát először ott tapasztalhatta meg. Együttesével, a kultikus jazz-rock csapattal, a JAM-mel több koncertet is adtak itt, mielőtt a hetvenes évek közepén két zenésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval együtt elhagyták Magyarországot.

A producerként is jelentős karriert befutott Mándoki most több mint húsz évvel ezelőtt alakult ?örömzenekarát?, a Man Doki Soulmatest hozza el Budapestre. A supergroupban olyan világsztárok lépnek mellette színpadra, mint a progresszív rock egyik éllovasának, a Manfred Mann´s Earth Bandnek az énekes-gitárosa, Chris Thompson, a brit rockbanda, a Cutting Crew énekese, Nick van Eede, az Ultravox vezére, Midge Ure, a 80-as évek sztárja, Nik Kershaw, vagy a Blood, Sweat & Tears gitárosa, Mike Stern. Az impozáns névsort a Rainbow együttes billentyűse, Tony Carey, a legendás zenekar, a Supertramp szaxofonosa, John Helliwell, és Randy Brecker sztártrombitás egészíti ki. A régi nagyok mellett képviselteti magát a fiatalabb generáció is: Aura Dione, Dánia popcsillaga és az ifjú tenor, Piero Mazzochetti is a Várkert Bazár vendége lesz. Az ingyenes koncert magyar résztvevői mások mellett Tony Lakatos, Charlie, Szakcsi Lakatos Béla és Somló Tamás lesznek, de érkezik Pataki László, a Syrius együttes egykori billentyűse is.

A Man Doki Soulmates 2013-ban tizenegyedik, BudaBest című lemezével ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Az együttesben ezek alatt az évek alatt olyan zenetörténeti ikonok zenéltek együtt, mint Ian Anderson, a Jethro Tull énekese, Peter Mafay, Jack Bruce, vagy épp Al Di Meola. A zenekar minden koncertje kicsit más: ezúttal a magyar dalok angol és amerikai jelleggel keverednek majd. Mándoki László elmondása szerint mind a jazz, mind a rock rajongói elégedetten távozhatnak majd augusztus 21-én a Várkert Bazárból.

Forrás: MTI, kormany.hu