fbpx

Orosz Ákos kapta a Kaszás Attila-díjat

„Két lábbal a földön kell maradni, azt csinálni, amit szeretünk, mindezt minél nagyobb alázattal"

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy kiválasztott a társulat, már a középdöntőbe bekerülni is hatalmas megtiszteltetés volt” – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak Orosz Ákos színművész, a Vígszínház társulatának tagja, aki a közönségszavazatoknak köszönhetően átvehette idén a Kaszás Attila-díjat az országos színházi évadnyitó gálán pénteken a Pesti Magyar Színházban.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik.

A szavazás első fordulójában mintegy 32 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

Orosz Ákos, Király Attila, Harsányi Attila

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Orosz Ákos mellett Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze és Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott. A jelöltek közül a közönség voksai döntöttek a díjazott személyéről.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a 2019/2020-as színházi évadot megnyitva köszöntőjében a csapatmunka erejére hívta fel a figyelmet. Arról beszélt, hogy minden művész, alkotó azzal az attitűddel lát neki a munkának, hogy rálásson a világra, megismerje, meglássa az elérhetetlennek tűnőt, a még ismeretlent, az addig megismerhetetlent, és ehhez társakra van szüksége. Kiemelte, hogy idén hatodik alkalommal ünnepelnek együtt az évadnyitón és tartanak egész napos szakmai konferenciát. Az országos színházi évadnyitónak otthont adó Pesti Magyar Színházról szólva elmondta: bízik abban, hogy januártól ismét nemzeti színház lesz a neve, nemzeti színház, amely az ifjúságot szolgálja.

Fekete Péter gratulál az elismeréshez

A Kaszás Attila-díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza, és évek óta nagy összefogás kíséri az elismerés átadását. A díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen, lebonyolítását pedig a Magyar Művészeti Akadémia támogatja jelentős forrással. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén második alkalommal ajánlott fel díjat 400 ezer forint értékben. A Raiffeisen Bank hagyományosan átadja az 500 ezer forinttal járó elismerését, a jelöltek megismertetésében pedig az MTVA vállal jelentős feladatokat.

Pokorni Zoltán és Orosz Ákos

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere felidézte, hogy 2008-ban, Kaszás Attila halála után alapította az elismerést az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület, amely a mai napig felügyeli a jelölés folyamatát.

A díjat átvéve Orosz Ákos arról beszélt, hogy az elismerés mindhárom jelöltnek szól, hiszen saját társulataik, kollégáik kiválasztották őket, és ez a legfontosabb a nézők szeretete mellett. „Ez valóban egy nagy család” – mondta, hozzátéve, hogy az előadások létrehozásának egymás tisztelete, szeretete és a csapatmunka az alapja.

Rendkívül boldog vagyok. Most, hogy már nagyjából húsz perce kijöttünk és beszélek róla, kezdem felfogni, hogy ez tényleg megtörtént. Az, hogy a közönségtől én kaptam a legtöbb szavazatot, színészként és emberként is hatalmas dolog, ezért megpróbálok büszkeséggel, tisztelettel, hatalmas szeretettel, de mégis szerényen viszonyulni ehhez” – mondta a díjátadót követően a Kultúra.hu-nak Orosz Ákos. Az elismerés névadójára vonatkozó kérdésünkre válaszolva elmondta: „Gyerekként volt alkalmam fellépni Kaszás Attilával, egy gálaműsorban dolgoztunk együtt. Nem tudom, hányszor adtuk elő, de nagyon emlékezetes volt. Külön jelenetem is volt vele, a Valahol Európában előadásból adtunk elő bizonyos részeket. Ugyan én akkor még nem készültem színésznek, de már akkor is feltűnt, mennyire figyelmes, vidám és emberi, nem beszélve arról, színészként milyen minőséget is képviselt. Ez azóta is nagyon fontos emlék számomra, egyben egy követendő példa is: két lábbal a földön kell maradni, azt csinálni, amit szeretünk, mindezt minél nagyobb alázattal.”

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba és Nagy Csongor Zsolt vehette át.

Orosz Ákossal, Harsányi Attilával és Király Attilával készült interjúnk ittitt és itt olvasható.

MTI/Kultúra.hu

Fotók: Juhász Éva

A rovat további cikkei