Az Orosz István mozgó- és állóképei című szerzői napon összeállítást láthatunk a jeles képzőművész animációs filmjeiből, kiállítás nyílik legújabb grafikai műveiből, és bemutatják a frissen megjelenő Örömajkon örömének, illetve az év elején napvilágot látott Pótszarv című köteteit is.

Orosz István a grafikai bravúrok, a nézőponttal való játék nagymestere. A domború tükörfelületen látvánnyá összeálló anamorfikus grafikái, szemet becsapó optikai illúziói, geometriai paradoxonai és a vizualitás kultúrtörténeti problémáiról szóló könyvei, animációs filmjei számtalan rajongót szereztek munkásságának itthon és külföldön is. 

A szerzői nap során két vetítésen mutatnak be válogatást Orosz István önálló és társalkotókkal készített animációs filmjeiből az Urániában. Az első blokkban Kölcsönhatásban címmel láthatunk válogatást azokból a munkákból, amelyeket társalkotóval, Keresztes Dórával, Haris Lászlóval és Horkay Istvánnal készített. Köztük szerepelnek Pilinszky János, Weöres Sándor versei alapján (Apokrif, Aranymadár illetve Holdasfilm), népi mondókák nyomán (Garabonciák) készült animációk. Továbbá a 2017-ben készített Albrecht Dürer rinocérosza című félórás filmet is ebben a válogatásban láthatjuk. Utóbbi ihletője a híres Dürer-metszet orrszarvúja, amelynek történetét Orosz István évek óta kutatja, és számtalan módon visszatükröződik munkásságában.

A második filmes blokkban szerzői rövidfilmeket láthatunk, amelyek révén nosztalgikus vagy épp kalandos utazásokat tehetünk az alkotó gyerekkorának világába (A kert), a szocializmus időszakának városi és vidéki mindennapjaiba (Vigyázat, lépcső! illetve Álomfejtő) az élet, a környező világ, az idő és a tér útvesztőibe (Sírj!, Fehér lyuk, fekete lyuk, Az idő látképei, Útvesztők, A rajzoló). Két történelmi ihletésű animáció is került a válogatásba: az egyik a XIX-XX. század „amerikás” magyar kivándorlóiról szól (Ah, Amerika!), a másik egy történelmi sakkjátszmát rekonstruál, amely valamikor Lenin és Bogdanov pártvezető között zajlott (Sakk!).  

A szerzői nap során könyvbemutatót is tartanak Orosz István két legújabb kötetéből. Először az év elején a Typotex kiadónál napvilágot látott Pótszarv című munkáról lesz szó, amelyben a jeles grafikus irodalmi kirándulásait, azaz novelláit adta közre. A könyvet Szabó Borbála szerkesztő és Horváth Balázs kiadó ajánlja az olvasók figyelmébe, és beszélget a szerzővel. Ezt követi a Méry-Ratio Kiadónál a napokban megjelenő Örömajkon örömének… című „képes történelmi fejtágító” bemutatója. A könyv „a többnyire felszabadulásnak nevezett 1945-től az általában rendszerváltásként aposztrofált 1990-ig eltelt majdnem fél évszázad címszavakban és rajzokban történő bemutatására vállalkozik”. A szerzővel Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója beszélget.  

Kiállítás is nyílik ezen a napon, melynek révén bepillantást kapunk Orosz István grafikusi munkásságába. A művész ezúttal az Örömajkon örömének című kötet illusztrációiból állít ki egy válogatást, illetve olyan munkákat mutat be, amelyek stilárisan kapcsolódnak a könyv grafikai világához. A tárlat szeptember 30-ig lesz látható az Uránia emeletén.

A A vetítéseken és a könyvbemutatón a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján lehet.