fbpx

Országos Színházi Találkozót is rendeznek Debrecenben a Színházi Olimpián

A lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadása nyitja csütörtökön este a Színházi Olimpia június közepéig tartó debreceni eseménysorozatát a Csokonai Fórumban.

A Mester és Margarita után pénteken a Csokonai Színház Finálé című előadása folytatja a sort, majd május 13-án, szombaton a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Raszputyin című előadása érkezik a városba, amelyet Szőcs Géza drámájából Sardar Tagirovsky állított színpadra. 

A Színházi Olimpia keretében június 16-ig több mint húsz előadást láthat a közönség Debrecen új színházában, a Latinovits Zoltán és a Kóti Árpád termekben, valamint a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. 

Az Országos Színházi Találkozó keretében az ország minden tájáról érkeznek előadások. A magyarországi kőszínházak a számukra fontos, a társulatukat leginkább reprezentáló előadásukat hozzák el az Országos Színházi Találkozóra. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója korábban hangsúlyozta, hogy nem versenyt vagy megmérettetést szerettek volna szervezni. „A 10. Színházi Olimpia keretében egy olyan színházi találkozót szerveztünk a kiemelt és nemzeti színházi státusszal rendelkező társulatoknak, amelyen megmutathatják, mit gondolnak a társadalomban elfoglalt helyükről, saját feladatukról, milyen kérdés foglalkoztatja őket, és milyen válasszal állnak elő. A mostani rendezvénysorozat alkalmat nyújt a meghívott társulatoknak, hogy végiggondolják saját társulati küldetésüket, és közösen találjunk választ arra a kérdésre, hogy mi a feladatuk az állandó társulattal rendelkező kőszínházaknak.”

A programok között kerül sor 2023-ban a Bábművészeti Világtalálkozóra is, amely önmagában külön egységet képez: az ország 13 bábszínháza április közepétől egészen június végéig várja az érdeklődőket a programsorozatra. 

A nemzetközi találkozó az együttműködés jegyében szerveződik. A Vojtina Bábszínház társulata 34 előadással – köztük határon túli magyar és külföldi társulatokkal –, három kiállítással, életkortól függetlenül játékos, bábos eseményekkel, utcai felvonulásokkal, koncertekkel várja az érdeklődőket.

Nyitókép: Jelenet a Wanda Siemaszkowa Színház a A Mester és Margarita című előadásából

A rovat további cikkei