Közel kétszáz különleges program, köztük több ősbemutató és várva várt premier, számtalan telt házas produkció, álló ovációval ünnepelt táncelőadások és koncertek Budapesten, Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Szegeden és Pécsen, formabontó köztéri produkciók, világzenei piknikek, nagy sikerű kiállítások, összetéveszthetetlen fesztiválhangulat jellemezte a Bartók Tavaszt.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy milyen nagyszerű fogadtatása volt a Bartók Tavasz országos programjának, amelyen zseniális partnerekkel – művészekkel, városvezetőkkel, szervezőkkel, elhivatott partnerintézményekkel – dolgozhattunk együtt. Óriási élmény volt személyesen is kapcsolatba kerülni a nézőkkel az ország nagyvárosaiban, megtapasztalni, milyen hatalmas igény van az izgalmas kulturális programokra, érezni az energiát, ami a fellépő művészek és a nézők végre élőben zajló találkozásából született” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek alapítója.

Kiemelte, hogy többek közt olyan kivételes művészek és együttesek tették felejthetetlenné a fesztivált, mint Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Branford Marsalis és barátai, a Vashegyi György vezényelte Orfeo Zenekarral színpadra lépő Anthony Roth Costanzo vagy Eötvös Péter, aki legújabb operáját hozta el a magyar közönségnek. David Fray Baráti Kristóffal, Várdai Istvánnal és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral bűvölte el a nézőket.

Lenyűgöző dupla koncertet adott Várjon Dénes a Concerto Budapesttel, egy gombostűt sem lehetett leejteni a FrenÁk Társulat új előadásának premierjén, a fesztivál kedvéért igazi különlegességgel készült Uri Caine, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, a Székesfehérvári Balett Színház és a Boban Marković Orkestar, Ramón Vargas, Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, María Pagés, a Circa, valamint Igudesman & Joo is.

A tavalyi online bemutatók után végre országosan is bemutatkozhattak a Győri Balett, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Bartók Tavaszra készült táncelőadásai. A fesztiválon megvalósuló világzenei eseménysorozat, a Budapest Ritmo rekordszámú nézőt vonzott Budapesten, de történetében először a régió legizgalmasabb világzenei felfedezőfesztiválja országos programmal, ingyenes zenei piknikkel is készült.

Két helyszínen, igazi örömzenéléssel perdítette táncra a közönséget a latin jazzlegenda, Arturo Sandoval, de örök emlék marad Debrecen és Győr lakóinak, valamint az odalátogatóknak a BANDALOOP tánctársulat vertikális előadása is, akik egy-egy meghatározó épület homlokzatán mutatták be lélegzetelállító koreográfiáikat, a járókelők legnagyobb örömére.

A telt házas előadások online közvetítéseit nézők ezrei kísérték figyelemmel

a fesztivál digitális platformjain országhatárainkon innen és túl: Uri Caine koncertjét, a Bartók arab gyűjtését a világon először színpadra állító, Tiszta forrás című összművészeti produkció magyarországi bemutatóját, de a Magyar Állami Népi Együttes Kivirágzott keresztfája című húsvéti családi előadását is követhette a képernyők előtt a kíváncsi közönség.

Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílt meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban. A nagy sikerű tárlat jelenleg is látogatható, ahogy a Ludwig Múzeum Kiterjesztett jelen: Az átmenetiség világállapotai című kiállítása és a Magyar Nemzeti Galéria április 12-én nyílt tárlata is, melynek középpontjában a magyar art deco vizuális kultúrája áll. És ha már fesztiválidőszakon túlra kiterjesztett fesztiválélmény: a Bartók Tavaszon hatalmas sikerrel debütált a Recirquel IMA című vadonatúj előadása, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel júniusban is látható a Müpa Sátorban.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek saját kétnyelvű magazinját print és online formában is fellapozhatta a fesztiválközönség,

olvasók tízezrei látogattak el a programsorozat hivatalos blogjára, ahol a fesztivál kulisszái mögé bepillantást engedő tartalmak, izgalmas cikkek és interjúk várták őket. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek legemlékezetesebb pillanataiból készült fotóválogatások a fesztivál online galériájában tekinthetők meg, a fesztiválról készült összefoglaló kisfilmek, az új produkciók születését kísérő videósorozatok pedig a Bartók Tavasz videócsatornáján láthatók.

Nyitókép: Budapest Ritmo. Fotó: Pályi Zsófia