Idén már harmadik alkalommal, az eddigieknél több helyszínen zajlik az Egy hét a csillagok alatt programsorozat, amelynek célja, hogy országszerte az égboltra irányítsa a tekinteteket. A program ideje alatt, augusztus első és második hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket megfigyeljük. Nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyégobjektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot. 

Az Egy hét a csillagok alatt programsorozatot két szegedi csillagász, dr. Barna Barnabás (a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője) és Ordasi András (szabadúszó csillagász, tudománykommunikátor, a Chillagász Brand kreatív igazgatója) indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőrcsillagászat lehetőségeit, illetve hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat.

Az idei rendezvényen több mint 60 csapat 85 helyszínen összesen 140 programot szervez augusztus 5. és 14. között.

A nagy csillagvizsgálók, a Bükki Csillagda, a Pannon Csillagda, Svábhegyi Csillagvizsgáló éjszakai bemutatói mellett a pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullás-tárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai legelőn.

Részletes program ezen az interaktív térképen.

Fotók: Képszerkesztőség/Tuba Zoltán