kokeny_tamas_carnegie_hall_sold_out_600x457.png
Kökény Tamás a Carnegie Hallban tartott koncertjének plakátja előtt. A koncert teltházas volt.Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsort mára minden második magyar ismeri. Felfedezettjeit meghívták fellépni a Forma-1-re, és hétezer fő előtt adtak saját koncertet az Arénában ? tudtuk meg a producertől, Peller Marianntól interjúnkban. ?A Virtuózok tehetségkutató műsor egy mérce, ahol nemcsak nyerni, hanem önmagában szerepelni, sőt: még kiesni is jó, hiszen Szüts Apor versenyzőnk például nem jutott döntőbe, mégis többek között ő ment Kökény Tomival (Kökény Tamás nagybőgős, a Virtuózok második évadának fődíjasa ? a szerk.) New Yorkba, a Carnegie Hallba fellépni. Ebből is látszik:

 

mi nem engedjük el azoknak a gyerekeknek a kezét, akiket felfedeztünk. Segítünk nekik bekapcsolódni a vérkeringésbe, felléphetnek a nagy koncertjeinken, részt vehetnek nekik szervezett képzéseken. Tényleg nem túlzás azt állítani, hogy mi egy nagy család vagyunk? ? hangsúlyozta Peller Mariann.

 

A nagy család azonban nem csak a fellépőkből, a zsűriből és a műsor készítőiből áll. A támogatók ugyanúgy ismerik a tehetségeket, és személyesen követik pályájukat.


__________________________________dsc4015_600x400.png
Peller Mariann, a Virtuózok tehetségkutató műsor producere

?Segítjük a fiatalok elindulását, és ebben nagyon sokat köszönhetünk a támogatóinknak. Rengetegen mellénk állnak, és nemcsak az érdekli őket, hogy megjelenhetnek a műsorban, hanem valóban személyesen támogatják a tehetségeinket. Mészáros László MICE Alapítványa biztosította 10 diákunknak a menedzserképzést, ahol a vizsgán Sándor Zoliék (Sándor Zoli hegedűjátékával jutott a Virtuózok döntőjébe ? a szerk.) projektje nyert egyetlen csapatként a művészi életből. Az Erste Bankkal most tervezünk egy Erste ? Virtuózok inkubátor házat, amely próbateremként fog üzemelni, és mesterkurzusokat is tartunk majd benne. Sőt Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója maga tart órát a fiataloknak arról, hogyan lehet megtakarítani, befektetni a pénzüket? ? mesélte a producer. Szavaiból kiderült: az Armel Operafesztiválnak a kiváló nemzetközi szakmai kapcsolatain túl minden bizonnyal komoly anyagi áldozatvállalással sikerült megszervezni a koncertet New York-i Carnegie Hallba, mégis segítettek, mert fontos volt nekik, hogy a Virtuózok nemzetközi hírnevet szerezzen. ?A Neckermann Utazási Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Békefi Veronika pedig maga is eljött velünk New Yorkba és megnézte a gyerekek koncertjét, amelyet támogatott? ? tette hozzá. A támogatók azonban nemcsak adtak és adtak a fiataloknak, hanem maguk is számtalan élménnyel gazdagodtak.

 

Közülük kerestük fel dr. Békefi Veronikát, Jelasity Radovánt és az Armel Opera Festival igazgatóját, Havas Ágnest, akiket arról kérdeztünk: miért tartják fontosnak a fiatal zenei tehetségek támogatását? Milyen felejthetetlen emlék fűzi őket a műsorhoz és a versenyzőkhöz?

 

?Számomra minden Virtuózok műsor igazi feltöltődést jelent. Az ifjú művészek energiája, tehetsége és munkabírása mindannyiunkat szerénységre int, ugyanis ők az igazi sztárok. A jövő nemzedék kiemelkedő személyiségeivé válhatnak, akik előtt meg kell hajolnunk, és segítenünk kell kibontakozásukat. A ma sikeres embereinek, vezetőinek át kell adniuk a tapasztalataikat, és támogatniuk kell az utánuk jövőket a zenében éppúgy, mint a bankszakmában. Ennek így kell lennie, ez az élet rendje? ? mondta el nekünk Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

 


3210_600x399.png
Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója

Hozzátette: rengeteg tehetség vész el azért, mert nem kapnak lehetőséget. Éppen ez az, amit a Virtuózok műsor megad nekik. ?Nem ismerek még egy példát, ahol ekkora támogatással nagyobb eredményt lehetne elérni, mint ebben a műsorban. Garancia természetesen itt sincs a sikerre, de a műsor révén a legtehetségesebbek egyenlő eséllyel indulhatnak el a pályájukon, ami minden társadalom fejlődésének az alapköve. Nagy élményt jelentettek számomra a tavalyi nyertesek elbeszélései a berlini, a londoni és a New York-i koncertjeikről.

 

Ezek a tizenévesek eljutottak oda, ahová, saját tapasztalatból tudom, még jegyet is szinte lehetetlen venni, hát még a színpadra kiállni, és megmutatni a világnak, mire is képes ez a kis ország a zenében. Ők az ország és a kultúra legjobb nagykövetei!? ? emelte ki Jelasity Radován.

 

?A komolyzene népszerűsítése mindig is misszió volt, de ez a verseny azért is kiemelkedő, mert a nézők széles rétegeit ülteti le a képernyők elé. Azon túl, hogy mindenki drukkolhat a neki legjobban tetsző versenyzőnek, olyan műveket is megismerhet, amelyeket talán korábban még nem is hallott? ? fogalmazta meg Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója. Hozzátette: az Armel Opera Festivalnak hasonló a célja, mint a Virtuózoknak. ?Mi is tehetségeket fedezünk föl, valamint az Armel tíz éve népszerűsíti az operát, ezen belül is elsősorban a kortárs műveket, ráadásul egyedülálló módon, hiszen minden produkcióban fiatal, professzionális énekesek kapnak főszerepet, tehát versennyel párosítjuk a fesztivál bemutatóit. Az Armel Opera Versenyre a világ minden tájáról pályáznak énekesek, akiket két fordulóban választanak ki a partneroperaházak igazgatói, rendezői az adott szerepre, és a fesztiválon nemzetközi szakmai zsűri értékeli és díjazza a legjobb előadót.?

 

Havas Ágnesnek minden epizódban voltak kedvencei. ?Az izgatottságuk, a magabiztosságuk és a nyitottságuk megejtően üdítő, és minden versenyzőben van valami plusz, ami miatt szívesen nézem a válogatókat. A legszebb és legemlékezetesebb pillanatokat azonban mindig a koncerttermekben éltem meg, amikor ovációval és álló tapssal ünnepelte a közönség a fellépőket Zürichtől New Yorkig. Megható és szép élmények voltak, amelyek feledhetetlenek számomra is. Jó volt átélni a gyerekek sikereit, és látni, hogy mennyire boldogok voltak, amikor érezték a közönség szeretetét. Beszélgetéseink során jó volt azt is érzékelni, hogy tudják, ezekért a sikerekért újra és újra meg kell küzdeniük, és öröm számomra, hogy kivétel nélkül mindenki azt szeretné, hogy később visszatérhessenek ezekbe a koncerttermekbe.? A tehetségek lelkesedése nem véletlen, hiszen az Armel Opera Festivalnak köszönhetően a világ legnagyobb színpadjain mutatkozhattak be.

 


havas_a__gnes__10__450x675.png
Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója

?Amikor 2014-ben elindult a Virtuózok tehetségkutató verseny, örömmel ajánlottunk föl elsőként a kicsik korcsoportgyőztesének, Boros Misinek egy bemutatkozási lehetőséget Zürichben, a Tonhalléban. A csaknem kétezer férőhelyes, csodálatos koncertteremben óriási sikere volt Misinek. A következő versenynél már mind a három korcsoportnyertesnek adtunk díjat, és bevezettük az ?Armel Opera Festival ? A Virtuózok nemzetközi útja? szlogent, hiszen olyan neves helyeken léphettek és léphetnek fel a fiatalok, amelyek, ahogy ők mondják, eddig csak az álmaikban szerepeltek. Ilyen volt a fődíjas Kökény Tamás nagybőgősnek felajánlott koncert, amely New Yorkban, a Carnegie Hallban volt március 1-jén, és hasonlóképpen nagy boldogságot szereztünk Váradi Gyuszi hegedűsnek, aki karácsonykor, december 25-én a Berlin Filharmonia koncerttermében léphetett föl. Az Armel Opera Festival harmadik díjazottja, Holozsai Eszter fuvolista pedig a London Mozart Players kíséretében októberben fog bemutatkozni a londoni közönségnek? ? árulta el Havas Ágnes.

 

A tehetségeknek azonban a megtiszteltetésen kívül sokkal többet ad ez a lehetőség. ?Megízlelhetik, milyen középpontban lenni, sikeresnek lenni, és egyfajta színpadi rutinra is szert tesznek, ami nagyon jó dolog.

 

A kritikus és elkényeztetett New York-i, berlini és londoni közönségnek maximális művészi teljesítményt kell nyújtani. A Virtuózok nyertesei sokat tanulnak ezekből a fellépésekből, mert ezekre a helyekre vissza szeretnének majd jönni, amikor már professzionális zenészek, szólisták lesznek.

 

A másik pozitívum, hogy a portfoliójukból biztosan nem fognak kimaradni ezek a helyszínek, és örülünk, ha a további pályájukat ezzel segítjük. Az Armel Opera Festival Díj tehát egy értékes lehetőséget ad a Virtuózok nyerteseinek. Megmutatja: miért érdemes nagyon sokat gyakorolni, és mindent megtenni azért, hogy kiemelkedők legyenek. A fiatalok a tehetségkutató verseny előtt is sokat tanultak, hiszen eljutottak az elődöntőig vagy tovább, de fontos, hogy megtalálják saját magukban azt a képességet, amely egyedivé teszi művészetüket. Úgy gondolom, ha mélyen megérinti a díjazottakat az általunk szervezett fellépés, akkor mindent meg fognak tenni, hogy a lehető legmagasabb szintre jussanak. Ha ez így lesz, akkor büszke leszek arra, hogy az Armel is hozzájárult a tehetséges fiatalok pályájának alakulásához? ? vallotta Havas Ágnes.

 


bekefi_veronika_2017_kep_600x400.png
dr. Békefi Veronika, a Neckermann Utazási Kft. ügyvezető igazgatója

A tehetségeknek azonban nem csak leszervezik a külföldi fellépéseket. Azt is meg kell oldani, hogy anyagi helyzetüktől függetlenül felkereshessék a világ különböző pontjait. ?A magyarországi Neckermann ? a mögötte álló, világméretű konszern segítségével ? a Virtuózok tehetségeit juttatja el a külföldi színpadokra, ezzel segítve őket a jól megérdemelt nemzetközi ismertséghez és sikerekhez? ? mondta el dr. Békefi Veronika, a Neckermann Utazási Kft. ügyvezető igazgatója.

 

?A Virtuózok magyar sikerstory, amely a hagyományos zenei oktatásra és szolfézsoktatásra épül. Az itthoni Virtuózok-koncertek mellett idén tavasszal a Virtuózok New York-i fellépésén személyesen is részt vettem, ahol láttam, hogy a fiatalok milyen könnyedséggel tudnak egy komoly, zenekedvelő és zeneértő közönséget elvarázsolni.

 

A klasszikus és crossover számok tökéletes előadása elnyerte a főleg amerikaiakból álló közönség elismerését. Látszott minden egyes fellépőn, hogy micsoda inspirációt jelent számukra az az elismerés, amelyet egy valódi standing ovation jelent. Ezekért a sikerekért érdemes dolgozni? ? emelte ki dr. Békefi Veronika.

 

?A tehetség minden területen fontos feltétele a sikernek, éppúgy, mint a szorgalom és a megfelelő szakmai irányítás. A Virtuózok egy új, pozitív kezdeményezés, mely örömmel tölti el az embert, a fiatalok lelkesedéssel és profizmussal zenélnek. Ezt a pozitív életérzést szeretnénk terjeszteni, hiszen erről szól a mi munkánk is: utasaink álmait szeretnénk valósággá változtatni? ? hangsúlyozta dr. Békefi Veronika, hozzátéve: a Neckermann már a Virtuózok első évadában a tehetségkutató műsor mögé állt, hiszen ez a kezdeményezés maximálisan illik a társadalmi felelősségvállalási stratégiájukhoz. ?A 25 éves itthoni fennállásunk alatt mindig fontosnak tartottuk, hogy sikerünkből valamennyit visszajuttassunk a társadalomnak.?

 


A napokban ért véget a Virtuózok harmadik szériája. Idén Abouzahra Amira hegedűs lett a kicsik korcsoportjának, Kis Radu hegedűs a tinik korcsoportjának, míg Kristóf Réka énekes a nagyok korcsoportjának győztese. Közülük a közönség Kristóf Rékát választotta 2017 abszolút győztesének, így legközelebb ő léphet fel a New York-i Carnegie Hallban az Armel Opera Festival szervezésében.

Wéber Anikó