Minden eladási rekordot megdöntött John Lennon 12 húros Hootenanny akusztikus gitárja, amelyet 2,3 millió fontért (egymilliárd forintért) vásárolt meg egy telefonos licitáló szerdán a New York-i Hard Rock Caféban megrendezett árverésen.

John Lennon Hootenanny gitár MTI EPA.jpg
Fotó: Sarah Yenesel / EPA / MTI

Az egykori Beatles együttes eddig aukcióra bocsátott gitárjai közül Lennon szerdán elárverezett gitárjáért ajánlottak legtöbbet.

A Beatles-alapító az 1965-ös Help című albumának felvételén és az azonos című filmben játszott az akusztikus hangszeren, amelyet az utóbbi ötven évben senki sem látott, és a közelmúltban egy ház padlásáról került elő.

A Julien's Aukciósház kétnapos árverését vezető David Goodman hangsúlyozta, hogy Lennon gitárja nemcsak zenetörténeti jelentősége miatt fontos, hanem azért is, mert a zenész halhatatlan hagyatékának szimbóluma.

A gitár a Beatles együttestől a skót gitároshoz, Gordon Wallerhez került, aki később együttese turnészervezőinek adta. Az évtizedeken át elveszettnek hitt hangszert egy költözés során találták meg, és az árverezés előtt felújították. Értékét 485–647 ezer font (220–295 millió forint) közé becsülték.