fbpx

Oscar-díj – Dél-Koreában forgatott filmmel pályázik Kambodzsa a díjra

A Retour a Séoul (Visszatérés Szöulba) című, Dél-Koreában forgatott produkcióval pályázik Kambodzsa a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára.

A felnőtté válásról szóló filmet Davy Chou francia–kambodzsai rendező készítette. Szinopszisa szerint a huszonöt éves Freddie először tér vissza Franciaországból szülőhelyére, Dél-Koreába, ahonnan akkor került el, amikor egy francia házaspár örökbe fogadta. Igazi szüleit keresve küzd meg identitása kérdéseivel. A film azokat a nehézségeket is bemutatja, amelyekkel az örökbefogadottak találkoznak Dél-Koreában, ha biológiai szüleiket akarják felkutatni.

Freddie szerepében Park Ji-min nyújt hiteles alakítást, aki szintén Dél-Koreában született, de Franciaországban nőtt fel. A májusi cannes-i filmfesztiválon debütált alkotást már több tucatnyi nemzetközi filmfesztivál műsorára tűzte. A dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták.

A forgatókönyvet is jegyző, 39 éves rendező Franciaországban született kambodzsai bevándorlók gyermeként, és kamaszkorábban tudta meg, hogy nagyapja az 1960-as években Kambodzsa egyik vezető filmproducere volt. Davy Chou, filmjének hőséhez hasonlóan, 25 éves korában Kambodzsába utazott a gyökereit kutatva. Jelenleg is Kambodzsában él, ahol, mint nyilatkozta, munkájában a kettős kultúra és a kettős identitás kérdései foglalkoztatják.

A 95. Oscar-díjkiosztó gálát 2023. március 12-én rendezik meg Los Angelesben. A jelöléseket január 24-én jelentik be.

Nyitókép: Davy Chou Retour a Séoul (Visszatérés Szöulba) című filmje. Forrás: Aurora Films

A rovat további cikkei