December 4-én különleges filmvetítést tartanak a bécsi Collegium Hungaricumban: a főszerepet játszó Klaus Maria Brandauer és Szabó István rendező jelenlétében mutatják be a Zárójelentés című magyar filmdrámát.

Klaus Maria Brandauer és Szabó István közös sikertörténetet írtak és ezért a mai napig hálásak egymásnak: az osztrák Brandauer nemzetközi filmszínészi pályafutása a magyar rendezőlegendának köszönhetően kezdődött el. Első közös filmjük, Klaus Mann azonos című regényének filmadaptációja, a Mephisto (1981) elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. További filmjeiket, a Redl ezredes (1985) és a Hanussen (1988) című alkotásokat szintén Oscar-díjra jelölték, és mindhárom filmjüket számos más elismeréssel díjazták.

Legújabb közös filmjükkel, a Zárójelentés (2020) című alkotással ünneplik a két nagy filmbarátot a bécsi magyar kulturális intézetben kerek születésnapjuk alkalmából. Az Oscar-díjas rendező, Szabó István legújabb filmjében Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni. Fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort. Ám a faluban nem csak pozitív élmények érik. Olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.

A filmvetítés után a személyesen jelenlévő filmalkotókkal tartanak beszélgetést, amelynek moderátorai Dr. Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója és Mercedes Echerer színművésznő lesznek. A filmet 2023. december 4-én 19 órakor mutatják be magyar nyelven, angol felirattal a Collegium Hungaricumban.

Nyitóképen Szabó István filmrendező (balra) és Klaus Maria Brandauer osztrák színész 2016-ban. Fotó: MTI / EPA / Frank Rumpenhorst