Az új műsorban nem kevésbé különleges vendégekkel találkozhat majd a közönség, mint az Észak-kelet Szibériából érkező Jakutföld Gyémánt Cirkusz művészeivel, akik először járnak Magyarországon.

A jakutföldi társulat tagjai Kínában tökéletesítették cirkuszművészeti tudásukat öt éven át. Több neves rendezvényen, számos országban bizonyítottak már: sikert arattak a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, Spanyolországban, Szocsiban, Moszkvában, valamint a Távol-keleti Cirkuszművészeti Fesztiválon is.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte, milyen fontos feladata egy előadóművészeti intézménynek, hogy bemutassa más országok kultúráját. Így fogalmazott: „Feladatunk megismerni és megismertetni más kultúrákat, elhozni, megmutatni és elfogadtatni őket. Hálásan köszönöm a Fővárosi Nagycirkusznak, hogy egy ilyen távoli és különleges országra esett a választás.”

Szilágyi László zenekarvezető, Pál Dániel Levente dramaturg és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

Kitért arra is, hogy a budapesti cirkuszban azért születnek és születhetnek világszámok, mert olyan alkotói légkörben és hangulatban dolgozhatnak együtt a művészek – bevonva a társművészeteket is – , amely tökéletes alapot teremt a kiváló és nagyszabású, minőségi produkciók létrejöttének.

Az előadás létrehozásán a Fővárosi Nagycirkusz stábja mellett nemzetközileg elismert szakemberek dolgoztak. A produkcióban vendégművészként fellép az orosz Plotnikov-csoport is egy különleges új rekvizittel, a lengőtrapézhoz hasonló lengő piedesztával dolgozó számával. Graeser József cirkuszszakmai vezető a produkcióról elmondta: hihetetlen technikát és tudást igényel a szám, amelyet hat fiatal artista és egy fiatal rendező, Dimitrij Csernov talált ki, akit a későbbiekben meg is szeretnének hívni, hogy magyar artistákat készítsen fel számaikra.

Bátor hősök és jégtündérek – megelevenedik a jakut világ

A mongol, török és ősi szibériai népek keveredéséből létrejött jakut nép Dél-Szibériából vándorolt északra. Vallásuk, kultúrájuk rendkívül különleges és izgalmas: a sámánizmusnak, a lovas kultúrának, az énekléssel egybekötött mesemondásnak – melyet ők olonhónak hívnak – nagy hagyománya van náluk, nem beszélve tradicionális népi hangszereikről, mint a doromb vagy az ovális alakú jakut dob. Szilágyi László, a cirkusz zenekarának vezetője elmondta, hogy Jakutföld a zenéből is visszaköszön majd. A mesés, népi elemekkel tarkított műsorban a varázslatos jakut világba látogathatnak majd el a cirkusz nézői, ahol

bátor hősökkel, sámánokkal, jégtündérekkel is találkozhatnak.

Szilágyi Áron dorombjátékos

A műsorban a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja, Maka Gyula személyesíti meg az embereket segítő varázslókirályt, míg Gábor Anita színésznő a gonosz ellenpárját, a Jégviharkirálynőt. A rendező és producer Murad Abdullaev, aki így fogalmazott a téli produkcióról: „A Fővárosi Nagycirkusz téli műsora nem véletlenül viseli a Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese címet, ugyanis egy minden korosztály számára élvezhető, tradicionális jakut elemekkel fűszerezett mesevilágba invitáljuk a kedved nézőket, ahol a képzelet valósággá válik, és a csodák a jakut népviseletet idéző ruhákba bújt artistaművészek produkciói által kézzelfoghatóvá válnak.”

A produkcióhoz kapcsolódva Hófödte álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából címmel kiállítás nyílik a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtti területen felépített sátorban, ahol a jakut kultúrával ismerkedhet meg a közönség. A kiállítás – amely az előadásnapokon 10 és 19 óra között látható – két néprajzkutató, Jurij Slepcov és Mészáros Csaba fotóin keresztül nyújt betekintést a jakutok mindennapi életébe.