A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa nagyszabású programsorozat 2022-es felvezető eseményeihez a Táncház Egyesület is csatlakozott Táncház Akadémia elnevezésű projektjével.

A nyár folyamán Lovason, a Balaton-felvidéki faluban, az Agóra Veszprémben és a Keszthely melletti Gyenesdiáson megvalósult alkalmak mindegyike a népzene, a néptánc és a tárgyalkotás más és más elemeire fókuszált, az adott helyszín adottságaihoz igazodva. Abban közösek voltak, hogy az előképzettséggel nem feltétlenül rendelkező résztvevők szabadon kapcsolódhattak be a párhuzamosan futó programokba.

Az interaktív foglalkozások az éppen fél évszázados táncházmozgalom gyakorlatára épülnek, amelynek lényege, hogy kötetlen formában, a szórakozva tanulás eszközeivel sajátíthatják el kicsik és nagyok a népi műveltség ránk maradt értékeit. Hogy aztán az élő zenére megismert hiteles táncfigurák, a helyi hagyományokból szemezgetett dalkincs, a természetes anyagokból készített tárgyak élménye a hétköznapokon is átélhetővé tegye a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek népművészetét.

A jubileumi évben a Táncház Akadémia sorozatot végigkíséri a „Táncház 50” alkalmából készült kötet és vándorkiállítás bemutatása is. Nem lesz ez másként október utolsó hétvégéjén, a sorozat idei záróakkordjának helyszínén, Marcaliban sem.

Nyitókép forrása: Táncház Egyesület