fbpx

Összeomlás fenyegeti Bologna híres tornyát

Az összeomlás fenyegeti Bologna híres Garisenda tornyát – kongatták meg a vészharangot a város polgármesterének benyújtott jelentésükben tudományos szakértők.

A Bologna központjában, a Porta Ravegnana téren álló két ferde torony, a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda a város jelképének számít. Az 1109 és 1119 között épült tornyokat az azokat megrendelő családokról nevezték el.

A Garisenda eredetileg 60 méter magas volt, de a 14. században, amikor egy földmozgás következtében elferdült, visszabontották a magasságát. A torony elhajlása 3,2 méter.

Szakértők hosszú ideje figyelemmel kísérik a két elferdült torony állapotát. Egy szakértői csoport legutóbbi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a nagyobb aggodalomra okot adó Garisenda téglafalain megjelent friss repedések és a torony nagy kilengése miatt azonnali közbeavatkozásra van szükség, különben bármelyik pillanatban összedőlhet, hangsúlyozta Amedeo Bellini, a szakértői bizottság tagja.

A városi hatóságok októberben kordonnal vették körül a két tornyot a repedések és a szokatlanul erős kilengés miatt. A tér várhatóan több évig zárva marad.

Matteo Lepore polgármester, aki októberben bejelentette, hogy a tornyok állapotának megfigyelésével szakértői csoportot bíznak meg, szerdán elmondta, hogy a Garisendánál nem áll fenn az azonnali összeomlás veszélye. Lucia Borgonzoni olasz kulturális miniszter-helyettes október végén segítséget ígért a torony biztonságossá tételéhez. Mint mondta, a finanszírozást az Európai Uniótól kapott helyreállítási alapból tudják megoldani.

Fotó: Mattes René / Hemis via AFP

A rovat további cikkei