Székesfehérvár négy legnagyobb kulturális intézménye bemutatta az Ars Regia bérletet. Az Ars Regia egy összművészeti programsorozat, olyan különleges előadásokkal, amelyek a helyi kulturális értékeket mutatják meg.

„Nagyon kevés olyan város van az országban, ahol a különböző előadóművészeti műfajokban dolgozó professzionális intézmények képesek ilyen jellegű bérlet közös megtervezésére, megvalósítására. Székesfehérvár ilyen város. Egyetlen bérlet keretében vonultatja fel kulturális értékeit az együttműködés, az összefogás pozitív üzenetét hordozva” – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezte ki az összefogásért a város közössége, különösen a kultúrára fogékony polgárok nevében. Szavai szerint a bérlet kulturális missziót is teljesít, mert a bérletvásárlók olyan műfajokkal ismerkedhetnek meg, amik eddig talán távolabb álltak tőlük, és az intézmények közti átjárás is nyitottabb lesz.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte, hogy azért páratlan ez a bérletkínálat, mert kevés város van Magyarországon, ahol ilyen sok előadóművészeti műfaj képviselteti magát. Székesfehérvár az első, ahol ezek az alkotóközösségek ilyen magas szintű együttműködésben vesznek részt. A Vörösmarty Színház Tizenkét dühös ember című produkcióját azért ajánlja, mert az előadás olyan társadalmi problémákkal szembesíti a nézőket, amelyeket a mindennapi életükben is megtapasztalhatnak.

Az Alba Regia Táncegyesület elnöke, Juhász Zsófia szerint számukra azért is kiemelkedően fontos ez a kezdeményezés, mert a Táncra Magyar! (Verslábak) című előadás Petőfi életét modern stílusban, fiatalosan dolgozza fel. Majoros Róbert művészeti vezető a táncosokkal szoros együttműködésben alkotta meg a produkciót.

A városban nagy az igény az opera hagyományára, ezért is esett a választás a Szöktetés a Szerájból című daljátékra – mondta el Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. A koncertszerű operaelőadás a szerelem témáját járja körül Mozart keleties dallamaival. A koncertet Dobszay Péter vezényli.

A Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Egerházi Attila szerint inspiráló, hogy ez a közös bérlet megvalósul. Carmen című táncszínházi előadásuk témája a szenvedély, a vágy és a féltékenység. Egyediségét a zene, a tánc és a látványelemek különleges egysége adja. A 2020-as bemutató után csupán néhány alkalommal volt lehetőségük játszani az előadást, így külön öröm számukra, hogy ezen exkluzív bérlet keretében újra láthatja a közönség.

Nyitóképen az Ars Regia bérlet sajtótájékoztatóján (balról jobbra) dr. Cser-Palkovoics András polgármester, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója. Fotó: Simon Erika