Nemrég két új színház is beköltözött a IX. kerületi Ráday utcába, a már jelen lévő négy mellé. De ez nem a versenyt erősítette, hanem az együttműködést és a közös gondolkodást emelte magasabb szintre. Olyannyira, hogy alig egy hónap múlva összművészeti fesztivált tartanak, amelynek célja a budapesti OFF-Broadway megalapozása.

Az Itt és Most Társulat és Közösségi Tér 2019-ben és 20-ban szervezte meg a STARTfesztet. Azóta ők és minden más független színház és kulturális hely is a START mezőtől is hátrébb lépett a világjárvány és a karanténintézkedések miatt. Művészeknek és nézőknek sem egyszerű a visszatérés, hiszen mára hozzászoktunk a távolságtartáshoz, az otthonmaradás biztonságához.

Ezen kíván változtatni a reSTART Feszt megszervezésével a
Ráday utcában az Itt és Most mellett már hosszú ideje működő Karaván Színház, Pinceszínház
és Stúdió K Színház, valamint az utca két új lakója, a Kettőspont Színház és
Spirituális Ügynökség és a MáSzínház.

2021. szeptember 24–26. között újra be- és kikapcsolódási lehetőségek sorát kínálják:

ingyenes és kedvezményes színházi előadásokat, workshopokat, egyéb művészeti megmozdulásokat. Ezek között lesznek gyerekeknek és családoknak szóló programok, de az interaktivitást és a társasjátékokat kedvelő felnőttek is ugyanúgy találnak nekik szóló eseményt, mint azok, akik a klasszikus színház szerelmesei.

Láthatunk értelmi fogyatékkal élő színészek közreműködésével megvalósuló előadást, de megnézhetjük Jordán Tamás önálló estjét vagy épp Fodor Tamás szavalását is meghallgathatjuk a fesztivál alatt több élő felvételt is készítő, Zoltán Áron vezetette VerShaker YouTube-csatorna programján.

A programfüzet már elérhető a fesztivál weboldalán, a jegyvásárlással látogatható programokra pedig a részt vevő színházak honlapján válthatnak jegyet az érdeklődők.

A programokon való részvétel a kulturális élmény mellett kulinárisokkal is szolgál, mivel a fesztivál széles körű partnerséget alakított ki a Ráday SOHO Egyesület által összefogott vendéglátóhelyekkel. Minden színházban különböző színű karszalagokat kapunk, és a gyűjtéssel kedvezményekre kapunk jogosultságot 16 étteremben és bárban. Közülük is kiemelkedik a Jelenke Bisztró, ami fesztiválközpontként működik majd. Részletek itt.

A fesztivál ingyenes és kedvezményes programjainak megvalósulásához Ferencváros önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap mellett egyéni támogatók is nagyban hozzájárultak, hiszen a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány szervezésében megvalósult Swimathon szárazon 2021 adománygyűjtő rendezvény keretében majd kétmillió forint gyűlt össze.

Nyitókép: Itt és Most Társulat