fbpx

Összművészeti seregszemle kezdődik Essentia Artis címmel márciusban

Essentia Artis címmel a Magyar Művészeti Akadémia 2022-ben végzett ösztöndíjasainak egy hónapon át tartó összművészeti kiállítását és programsorozatát láthatja a közönség a Pesti Vigadóban. Kilenc művészeti ágból 70 kortárs művésszel és 70 ingyenes programmal várják az érdeklődőket március 2-ától.

Richly Gábor, az MMA főtitkára budapesti sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy az MMA több mint tíz évvel ezelőtt elsősorban közfeladatok ellátására, azaz a kortárs magyar művészeti élet támogatására jött létre. Az intézmény azóta is olyan szerteágazó eszközrendszert igyekszik kiépíteni, amivel különböző módon tudja segíteni a mai magyar művészeti életet.

Mint kiemelte, ennek az eszközrendszernek egyik eleme az úgynevezett művészi életpályamodell segítése, vagyis ösztöndíjak, oklevelek és díjak kidolgozása, amelyek a pályakezdéstől egészen a nyugdíjas évekig biztosítják a magyar művészek megélhetését és segítik alkotó munkájukat.

Az életpályamodell egyik eleme az a hároméves ösztöndíjrendszer, ami a legkülönbözőbb művészeti ágakban alkotó művészek és művészeti szakemberek számára ad lehetőséget, nemcsak anyagi támogatás, hanem közösségszervezés formájában is.

Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) igazgatója beszédében arra emlékeztetett, hogy az 1992-ben megalakult MMA alapító tagjai már abban az időben is arra törekedtek, hogy a különböző művészeti ágak közösen alkossanak a felelős gondolkodás jegyében.

Ez a szellemiség hozta létre a későbbiekben a művészeti ösztöndíjprogramot 2018-ban, és ez jelenik meg az Essentia Artis kiállítás és rendezvénysorozat gondolataként – tette hozzá. Serfőző Krisztina, az Essentia Artis programigazgatója négy – a Tiszta forrásból, az Őrizni, használni, teremteni, a A közösség ereje és a Kultúra és innováció című – tematikus napra hívta fel a figyelmet, amelyek március 9-én, 16-án, 22-én és 29-én lesznek.

A programigazgató kitért arra, hogy március 9-én – Bartók születésnapjára emlékezve – egyebek közt a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg. A március 16-i tematikus napon a történelmi hagyatékokat kutató, azokból építkező Arday Géza, Bene Géza, Weiner-Sénnyey Tibor és Bán János kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a történelmi regény szerepéről. Március 22. a fiataloké, többek között Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyerekekhez a klasszikus zene világát.

A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek; a napot Bagdy Emőke pszichológiai vonatkozású gondolatai zárják. A március 29-i záróprogramon Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta, Krulik Eszter, Molnár Ottó Szent Korona kórusa és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap – összegzett Serfőző Krisztina.

Doboviczki Attila művészettörténész, az Essentia Artis kurátora felidézte, hogy a kiállítás szlogenje: az őrizni, használni, teremteni arra utal, hogy a feltárt értékeket hogyan lehet a jövő számára mai eszközökkel, mai körülmények között alkalmazni. Kiss János, az MMA alelnöke beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az ösztöndíjprogram idén is folytatódik, március 27-ig ismét lehet rá pályázni.

Nyitókép forrása: az Essentia Artis Facebook-oldala

A rovat további cikkei