naplegenda1


Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója

Időpont: 2017. szeptember 2?3.

Helyszín: Szentendrei Skanzen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Felföldi mezőváros, Észak-magyarországi falu és Felső-Tiszavidék tájegységei

A találkozó nyílt napján a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével létrejövő, egész napos, zenés forgatagnak. Ezen a napon a régi épületek életre kelnek, szinte még a falak is muzsikálnak, hiszen 10 portán 20 meghívott zenekar és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek zenélnek egész nap. A gazdag programkínálatot kézműves foglalkozások, gyermek és családi programok, tánc- és énektanítás, hangszerkészítők bemutatója, hangszer- és zenészfotó-kiállítás, ismeretterjesztő előadások, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések és az elmaradhatatlan vásártér teszik teljessé. A találkozó nyílt napját az este 19 órakor kezdődő gálaműsor zárja, ahol a Magyar Állami Népi Együttes lép fel hagyományőrző zenész és énekes mesterekkel a Skanzenben található amfiteátrum színpadán.

 

Magyar Állami Népi Együttes: Naplegenda

Időpont: 2017. szeptember 7. 19:00

Helyszín: Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etnozenéje mellé a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra. Együttműködésükből a régió zenei és táncos hagyományainak esszenciáján alapuló, szellemében XXI. századi, kreatív táncszínházi vízió született, mely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. A Magyar Állami Népi Együttes ebben a produkciójában a néptánc világában eddig sohasem látott hang-, fény- és színpadtechnikai elemeket vonultat fel. Mihályi Gábor, az együttes koreográfusa munkájáért a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta Az év legjobb alkotója díjat.

Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara

Szólót énekelnek: Herczku Ágnes mv. / Kubinyi Júlia mv., Németh Ferenc mv.

Zene: Nikola Parov

Koreográfia: Németh Ildikó, Mihályi Gábor, Ónodi Béla, Szappanos Tamás, Végső Miklós

Jelmez: Imrik Zsuzsa

Fény: Kiss Péter

Díszlet, festmények: Barcsik Géza

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Tánckarvezető: Kökény Richárd

Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Együttes vezető: Mihályi Gábor

www.hagyomanyokhaza.hu

 

Magyar Állami Népi Együttes: Szállnak a pávák ? gálaműsor

Időpont: 2017. szeptember 8. 19:00

Helyszín: MOM Művelődési Központ

 

GYEREKPROGRAMOK

Figurás (néptáncos) bérlet 6?10 éves gyerekeknek

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a)

Időpont: 2017. október 19., november 30., február 8., április 19., 14:30

A négy előadásból álló bérlet során végigjárhatjuk a négy nagy néprajzi tájegység (Dunántúl, Alföld, Felföld, Erdély) egy-egy kis területét, megismerkedhetünk gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival. A bérlet érdekessége, hogy az előadók olyan gyerektáncegyüttesek, amelyek évek óta magas színvonalon tevékenykednek egy-egy nagy múltú együttes vagy művészeti iskola keretein belül.

Műsorvezető dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, aki gyakorlott narrátorként a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva ?vezeti? a közönséget a Kárpát-medence ismeretlen, felfedezésre váró kistájaira. Az előadásokon a közönség aktív részvételére is számítanak!

 

2017. október 19. Felföld ? Gömör

Csali Gyermek Néptáncegyüttes Nagy Csali és Ifjúsági csoportjai, Csali zenekar

Együttesvezetők: Nagy Myrtil, Madocsai Imre

 

2017. november 30. Adventi koncert, ?Új csillagnak új királya?: mese és muzsika a Parasztbiblia történetei alapján

Terescsik Eszter színművész, Navratil Andrea népdalénekes, a Kobzos Együttes és Bese Botond dudás

 

2018. február 8. Erdély ? Mezőség

Tordasi Pillikék, Gatyamadzag zenekar

Együttesvezetők, felkészítő tanárok: Németh Ildikó, Szabó Szilárd, Domak Anikó

 

2018. április 19. Erdély ? Kalotaszeg

Mérai Cifra Néptáncegyüttes

Együttesvezető: Varga Zoltán József

 

APRÓK TÁNCA ? Gyermektáncház

Az Aprók tánca foglalkozásai a Budai Vigadó felújításának ideje alatt, előreláthatóan 2018 tavaszáig a Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi termében kapnak helyet.

Cím: 1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.

Időpontok: 2017. szeptember 15., 22., 29., péntekenként 17.00 és 18.30 között

Helyszín: A Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi terme

A szervezők a gyermektáncházban hétről hétre péntek délutánonként fogadják régi és új barátaikat: szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival. Minden héten más hangszerből szól a talpalávaló: duda, tekerő, citera, furulya, hegedű, kontra, bőgő, koboz, gardon. Ősszel szüreti bállal, szőlőlopó mulatsággal és Szent Mihály-napi vásárral, valamint az ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódó népszokásokkal, táncokkal, zenével kézműves foglalkozással várják a gyerekeket.

00167556

 

KIÁLLÍTÁS

A Magyar Népi Iparművészeti múzeum kiállításai

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Budapest 1011 Fő utca 6.

Nyitva tartás: keddtől szombatig 10.00 ? 18.00

 

Dr. Illés Károlyné életműkiállítása

Illésné Ani a szövést és a hímzést már gyermekkorában megtanulta, később felsőfokú művészeti szakoktatói képesítést szerzett szövés és hímzés területén. Számos kiállításon vett részt itthon és külföldön, alkotásaival és kiállításrendezőként egyaránt. Az oktatói tevékenység nagyon fontos szerepet tölt be az életében, tudását minden korosztálynak átadja különböző képzéseken. A művész 1984 óta a Népművészet Ifjú Mestere, 1989-től a Népi Iparművész, 2003-tól a Népművészet Mestere cím birtokosa. Tagja a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottságának, a NESZ Hímző Szakmai Bizottságának elnöke. A magyarlakta területek minden tájegységével foglalkozik, ezenkívül a szlovák hímzésekkel is, de kedvencei a Békés megyei szűcshímzések. Illésné Ani a rongy-, gyapjú- és vászonszövést is műveli, ám gyűjtőtevékenysége is igen jelentős: több, népi díszítőművészettel foglalkozó kiadvány szerzője, társszerzője és illusztrátora.

Dr. Illés Károlyné kiállítását dr. V. Szathmáry Ibolya etnográfus, a Déri Múzeum volt igazgatója 2017. augusztus 25-én 15.00-kor nyitja meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Közreműködik a Tarsoly Zenekar.

A kiállítás 2017. augusztus 25. és október 7. között, hétfőtől szombatig, 10?18 óráig tekinthető meg.

 

Kiállítás a Népművészet Ifjú Mestere pályázat alkotásaiból

A kiállítás 2017. augusztus 15. és szeptember 16. között, hétfőtől szombatig, 10?18 óra között tekinthető meg.

Fotó: hagyomanyokhaza.hu