Gazdag képzési kínálattal jelentkezik idén ősszel is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A szakmai továbbképzésekre már most érdemes jelentkezni, hiszen a kulturális tárca támogatásnak köszönhetően a képzések egy részét ingyenes formában hirdeti meg a MOKK, melyekre azonban csak korlátozott számban tudja fogadni az érdeklődőket.

Múzeumi alapok

Évről évre a MOKK népszerű képzései közé tartozik a Múzeumi alapok című, melyre idén 2022. szeptember 5–8. és 2022. október 3–6. között kerül sor Szentendrén.

Felsőfokú végzettséggel rendelkező múzeumi szakalkalmazottaknak és a múzeumi szakterületre frissen belépett kezdő kollégáknak is ajánlják a tanfolyamot, mely a hazai képzési piacon hiánypótlónak számít. A kurzuson megszerezhető ismereteknek köszönhetően lehetővé válik a pályakezdők és a más típusú munkahelyről érkezők számára a gyors beilleszkedés és a hatékony munkavégzés a múzeumi környezetben. A már több éve múzeumi szcénában dolgozók szakmai ismereteinek felfrissítéséhez, szintetizálásához is segítséget jelent a tanfolyam. A képzésen a részvétel ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 7.

Részletes információ a képzésről itt.

Élő történelem másként

Szeptember 12. és 15. között a szentendrei skanzenben rendezik meg az újonnan kidolgozott, Élő történelem másként című, 30 órás akkreditált képzést. A kurzus célja az élő történelmi interpretáció műfajainak, formáinak megismertetése, a már létező hazai és külföldi jó gyakorlatainak elemzése, továbbá az élő történelem programokról szóló videók sajátosságainak és köznevelési lehetőségeinek áttekintése.

A résztvevők segítséget kapnak élő történelmi programok koncepciójának kidolgozásához, illetve ezeknek online formában történő kommunikációjához is. A MOKK nem minden előzmény nélkül dolgozta ki ezt a képzést: már ismertséget szerzett a múzeumi szcéna ezen szegmensében, amikor a Staféta füzetek című online sorozatában közreadta Faár Tamara kiadványát Ott lehetsz, ahol akarod! Élő történelem a múzeumban címmel. 2020-ban pedig az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című mintaprogramot koordinálta sikerrel a MOKK. A program keretében az Emmi kultúráért felelős államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió forint keretösszegből hazai muzeális intézmények készítettek oktatási segédanyagként is használható, élő történelem tematikájú rövidfilmeket.

A képzésre, melyen 15 fő ingyenesen vehet részt, 2022. augusztus 12-ig várják a jelentkezéseket.

Bővebb információ a képzésről itt.

Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzés

A regionális és központi szabadtéri múzeumok szakalkalmazottainak, múzeumok néprajzos muzeológusainak, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek (tájházak) vezetőinek, munkatársainak is ajánlják a Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzést, melyet 2022. szeptember 19–22. és 2022. október 10–13. között Szennán rendeznek meg.

A képzésen átadott, kifejezetten a tájházakra és a szabadtéri múzeumokra jellemző speciális ismeretek segítenek a komplex feladatköröket ellátó munkatársaknak a mai változó múzeumi világban értéket közvetíteni. A képzés céljai közé tartozik, hogy új módon járuljon hozzá a tájházak és közösségeik kapcsolatának erősítéséhez, indirekt módon pedig pozitív hatást gyakoroljon a látogatók tanulási szokásaira, a tájházakban lehetséges múzeumi élményszerzésre, a múzeumi tartalmakhoz fűződő személyes viszonyára. A képzés a résztvevők számára ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 21.

További részletek a képzésről itt.

Múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő képzése

2022. október 24–27. és 2022. november 14–17. között szintén ingyenes a Múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő képzés, melyre felsőfokú végzettséggel rendelkező és múzeumi vagy közgyűjteményi területen legalább egyéves szakmai gyakorlatot szerzett érdeklődők jelentkezését várják. A MOKK által 2022-ben kidolgozott és első alkalommal meghirdetett képzés célja a közgyűjteményi, azon belül kiemelten a múzeumi középvezetők vezetői kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztése. Olyan, a mindennapi munka során nélkülözhetetlen tudásra lehet a képzés során szert tenni, mint például az asszertív kommunikáció, a vezetési és motivációs technikák vagy a szervezetfejlesztés. A MúzeumokMa 2020 kutatás eredményei is azt támasztják alá, hogy nagy szükség van a múzeumi középvezetők körében az ilyen jellegű készségek és ismeretek fejlesztésére.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 25.

Részletes információ itt.

A MOKK által szervezett további képzésekkel kapcsolatos információkért érdemes a 2022. évi képzési naptárat fellapozni.

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock