fbpx

Őszi programsorozatot indít az MMA MMKI

FA Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) egyedülálló vállalkozásba kezd: megrendezi az első hazai, 24 órás építészeti Interjúmaratont, de emellett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó eseményekkel, a Kutatók Éjszakáján pedig családoknak szóló programokkal várják a nagyközönséget.

Megújult honlap, Kultúrsokk Podcast

Az MMA MMKI a járvány időszakában a digitális térbe helyezte át kulturális tevékenységeit. A zárt ajtók mögött megtartott konferenciákat, művészeti témájú esteket, könyvbemutatókat az érdeklődők az MMKI közösségi felületein, így a YouTube-, és Facebook- csatornáján követhették nyomon.

A korlátozások feloldásával az intézet rendezvényein fenntartja a személyes kultúrafogyasztás lehetőségét, másrészt változatlanul online tartalmakkal is szolgál azoknak, akik otthon néznék vagy hallgatnák vissza az eseményekről, programokról készült felvételeket egy későbbi időpontban. Ennek a megújulási folyamatnak a része az új MMA MMKI honlap is, amelynek eredményeképpen az érdeklődők könnyebben és áttekinthetőbben jutnak hozzá a művészeti és művészetelméleti tartalmakhoz. Elindult az MMKI Kultúrsokk Podcast, az intézet rendszeresen jelentkező „rádióműsora”, amelyben a kutatók változatos zenei, irodalmi, építészeti, táncművészeti és alkotáselméleti témákkal várják a hallgatókat.

Beszélgetéssorozatok

Folytatódik az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet című sorozat, amelyben ezúttal Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa olyan építészekkel beszélget, akik megbízásaikon, megépült házaikon, esetleg az oktatásban betöltött szerepükön keresztül alakítják az építészeti közgondolkodást. Az építészettörténész vendégeivel többek közt arra keresi a választ, hogy milyen szakmai és pszichológiai együtthatók mentén épül fel egy jól működő építésziroda, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy átfedésbe kerüljön építész és elképzelése. A műsor havonta jelentkezik az intézet online csatornáin.

Az Animációs esték – Hagyomány és haladás című sorozat során Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas szakember, filmalkotó, egyetemi oktató a magyar film igazgatásához, szervezéséhez kapcsolható nemzetközi hírű szakemberekkel fog beszélgetni. Vendégek között olyan, a Magyar producerek I. kötetben megszólaló legendák kapnak helyet, mint Mikulás Ferenc, Sándor Pál, Hábermann Jenő A rendezvénysorozat szintén követhető az intézet online felületein.

Animációs esték – Hagyomány és haladás. Kollarik Tamás, a sorozat házigazdája. Forrás MMKI/Sándor Emese

Interjúmaraton

Az MMA MMKI egyedülálló vállalkozásként megrendezi az első hazai, 24 órás építészeti Interjúmaratont. Az esemény, amelynek a Pesti Vigadó könyvtára ad otthont, 2021 szeptember 17-e, péntek 10:00 órától szeptember 18-a, szombat 10:00 óráig tart. Az interjúmaraton házigazdája Wesselényi-Garay Andor. A beszélgetéssorozat célja, hogy huszonnégy vendéggel egyetlen nap erejéig megmerevedő „pillanatfelvétel” készüljön arról, miképp gondolkoznak kutatók, bölcsészek, építészettörténészek és eszmetörténészek az építészetről, mint kulturális evidenciáról, mint a hétköznapjainkat berendező díszletről. A beszélgetések részben a vendékek életútját és érdeklődési körét firtatják, részben a hazai szakmaszociológiai szöveten megjelent új mintázatokkal, hasadásokkal és gyűrődésekkel kívánnak foglalkozni és olyan kérdéseket járnak körbe, mint az építészet taníthatósága; az oktatás és az építészeti minőség kapcsolata; az építészet képviselhetősége és elbeszélhetősége; az elit nélküli új-rétegzettség és a fentiek következtében jelentkező mellék- és vadhajtások. A maratont Balázs Mihály indítja és Turi Attila zárja.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó események

Az MMA MMKI szeptember 23-án rendezi meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a Magyar Csupajáték – A modern magyar összművészeti előadás konferenciát.  A magyar kultúra legjelentősebb összművészeti előadása volt a Magyar Csupajáték (1938). A produkciót a hazai és a nemzetközi szakmai is elismerte (például a BBC a londoni előadást élőben közvetítette).

Az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti programjának annak idején a Magyar Csupajáték is része volt. A produkció idehaza a Szent István-év programsorozatában került színre az akkori Művész Színházban. Az esemény másik aktualitása a produkció létrejöttében jelentős szerepet játszó Paulini Béla halálának 75. évfordulója, valamint a Magyar Állami Népi Együttes 70. születésnapja kapcsán a magyar néptánc színpadi feldolgozásának sokszínű és igencsak időszerű kérdésének vizsgálata.

A Háry Jánosról és Gyöngyösbokréta mozgalomról ismert Paulini Béla az akkori időszakban kivételesen innovatív módon folklór ihletésű összművészeti produkciót állított színpadra, amelyben a kor legjelentősebb művészei vettek részt: a zeneszerzők közül Ránki György, Pongrácz Zoltán, Veress Sándor, Farkas Ferenc, a festők közül Molnár-C. Pál, Szőnyi István, Büky Béla, Fáy Lóránt, Pekáry István, de még a korszak híres divattervezői is, mint Mallász Gitta vagy Tüdős Klára.

Maga a „csupajáték” szó az összművészetiségre utal.

A koreográfiát minden idők leghíresebb magyar táncművésze, Milloss Aurél készítette, aki Kodály és Bartók alkotótársa volt. A konferencia célja egyfelől a Magyar Csupajáték értékeinek elemző feltárása, valamint a népművészet és összművészet koncepciójának vizsgálata az előadás nyomán.

A Kutatók Éjszakáján nyitott ház programmal vesz részt az MMA MMKI szeptember 24-én.

A programok között szerepel a Hild-villa épületének kalandos felderítése, ismeretterjesztő és zenepedagógiai foglalkozás, beszélgetés a komplex művészeti nevelésről, operák párkapcsolati tanulságairól, illetve Pályi Zsófia és Somogyi Márk fotográfusokkal, valamint Köbli Norbert filmforgatókönyvíróval.

Nyitókép: MMA MMKI – Esték a Hild-villában, Tesztoszteronépítészet. Forrás: Facebook

A rovat további cikkei