Idén már második alkalommal rendezték meg október 26. és 27. között a Magyar Speciális Független Filmszemlét, melynek speciális mivolta abban rejlik, hogy értelmi fogyatékossággal élő és autista filmkészítők, valamint pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók által készített filmeket mutatnak be. A felhívásra civil függetlenfilmesek és diákok is szép számmal küldtek be műveket a sérültség, a fogyatékosság témakörében, melyeket az integráció további elősegítése céljából szintén bemutattak és díjaztak a rendezvényen. Az idei évben 32 alkotás került a versenyprogramba, melyeket szakmai zsűri értékelt. Az értékelő munkában Janisch Attila filmrendező, érdemes művész, dr. Radványi Katalin főiskolai tanár (ELTE-BGGYK), Kulcsár Tamás filmrendező és Lovass Tibor médiapedagógus vett részt. A különleges program a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület együttműködésében, valamint a Magyar Nemzeti Filmalap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával valósult meg.

DSC_4941_Copy

 

A speciális filmszemle díjait október 27-én adták át az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben, ahol ünnepélyes megnyitó beszédet mondott Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. ?Államtitkárságunk egyik fő célja a közösségfejlesztés?, melynek fontos elemei az olyan rendezvények, mint a Magyar Speciális Független Filmszemle, mely bebizonyítja, hogy bárki bárhol bármilyen akadállyal él, részt vehet a kulturális életben ? hangsúlyozta. Hozzátette: az idén már második alkalommal megrendezett filmfesztivál hozzájárul ahhoz, hogy azt érezzük, közösségben élünk. Krucsainé Herter Anikó beszéde után a zsűri egyik tagja, Janisch Attila vette magához a szót és elárulta, hogy a nevezett filmek az ?őszinteség és a szeretet? fontosságára hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy figyeljünk egymásra. ?Sok tehetség és érzelem sugárzik a filmjeitekből? ? mondta el a filmrendező az alkotóknak, majd arra bíztatta őket, hogy folytassák a megkezdett munkát.

DSC_4952_Copy

 

Az elismerések átadását a különdíjakkal kezdték: a legjobb képi látásmódért járó díjat Bogdán Ferenc kapta Képeim című alkotásáért, az ?Együtt? közösségi díjakat pedig Sándor Tamás, valamint a Rum-kastély EGYMI Média Szakköre vehette át. Emellett különdíjat kapott még Vass Sándor Sancy az Erdély szívében jártunk című filmjéért, továbbá közönségdíjat az Élettér alkotója, M. Nagy László. A legjobb elsőfilmnek járó díjjal két filmet is jutalmaztak, méghozzá Cziráki Zsolt és a Para-fitt Egyesület alkotásait. Ez nem volt szokatlan a szemlén, hiszen az értelmi fogyatékossággal élő és autista filmkészítők, valamint a pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók mellett civil függetlenfilmesek és diákok is részt vettek a versenyen, így a legtöbb kategóriában két alkotás kapott elismerést.

DSC_4987_Copy

 

A tavalyi évben elindított hagyomány folytatásaként több fődíjat is átadtak a szervezők, melyek közül az Arcaink nagydíjat Jobbágy Bernadett mellett Ert Tibor és az ágfalvi filmesek vehették ét. Az Aranyszárny nagydíjhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindkét díjazottnak százezer forintot ajánlott fel, így az elismerést Krucsainé Herter Anikó nyújtotta át az Ölelés, valamint A győztes mindent visz című filmek készítőinek. A Szemle nagydíját Mitlasóczki Gergő és Pázsitka Ákos nyerte el a Magunk vagyunk című filmért, illetve Tóth Mária, az Emlék alkotója és főszereplője. A II. Magyar Speciális Független Filmszemle nagydíjához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 250-250 ezer forintot ajánlott fel. A díjátadó ünnepség végeztével az alkotók és a zsűri tagjai beszélgetésbe kezdtek, melyből egyértelműen látszott: ilyen egy igazi, szerető közösség.

DSC_5005_Copy

 

Díjazottak:

Különdíjak:

Legjobb képi látásmódért járó különdíj: Képeim ? Bogdán Ferenc, Kőszeg

?Együtt? közösségi díj: Villámcsapások(k) ? Sándor Tamás, Kaposvár és Állati suli ? Rum-kastély EGYMI Média Szakköre

Legjobb útifilm: Erdély szívében jártunk ? Vass Sándor (Sancy), Püspökladány

Legjobb promóciós film: Vésztő ? Északi Támpont Egyesület, Budapest

Legjobb elsőfilm: Magának adom ? Cziráki Zsolt, Ásotthalom és Életrevalók ? Para-fitt Egyesület, Budapest

Közönségdíj: Élettér ? M. Nagy László, Helemba (Szlovákia)

A filmszemle logójáért speciális különdíj: Helstáb Martin (Pécs)

Nagydíjak:

Arcaink nagydíj: Egymást tanítva ? Jobbágy Bernadett, Budapest és Miatyánk ? Ertl Tibor és az ágfalvi filmesek, Ágfalva

Aranyszárny nagydíj: A győztes mindent visz ? Békássy Klára, Szolnok és Ölelés ? Gulyás Károly, Major József, Juhász Zoltán, Külvári Krisztián, Tordas

Szemle nagydíja: Magunk vagyunk ? Mitlasóczki Gergő, Pázsitka Ákos, Dunaújváros és Emlék ? Tóth Mária, Bánhalma

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond