(MTI) – A csillagászok már előre megjósolták, hogy 2011-ben, az őszközép ünnepének éjszakáján “tökéletes” telihold fog világítani Kína felett, de a pekingieknek már vasárnap bemondta a rádió, hogy jobb, ha aznap este megnézik maguknak, mert 12-én sűrű felhő borítja majd az eget.

 
A holdnaptár szerinti nyolcadik hónap 15. napja, Kína második legnagyobb családi ünnepe az idén tehát hétfőre esett, s munkaszüneti nap lévén a meghosszabbodott hétvége sokaknak adott alkalmat arra, hogy az ősz közepét valóban ? a hagyományoknak megfelelően ? családi körben ünnepelhessék.
 
Vidéken az emberek még most is a maguk készített holdsüteményeket ajánlják a Hold Istenének, s teszik az asztalra, ám ettől függetlenül, sokkal inkább jellemzően az ország minden élelmiszer- és süteményes boltjában ott voltak az előre gyártott egyszerűbb és különleges holdsütemények, leginkább a tartalmukra utaló kínai karakterekkel a tetejükön.
 
A korong alakú, ízesített, inkább száraznak mondható, helyenként édes, helyenként sós sütemény népszerűsége nem az ízének köszönhető. Igaz, az utóbbi években a gyártók ezen a területen is próbálkoztak újításokkal, de ez sem hozott átütő eredményt.
 
A süteményeknek egyre díszesebb a csomagolásuk, s ezért egyre drágábbak. Sokan már tavaly azt hitték, hogy a luxusdobozolást nem lehet fokozni, de az idei év kínálata rájuk cáfolt. Emeletes nyolcszögletű dobozban két szinten összesen 12 darabos “készletet” például 500 jüan (6 ezer forint) felett kínáltak hétfőn az egyik áruházban, de 300-ra lealkudható lett volna, mert keddtől már amúgy is leértékelve árusítják a maradékot. Egy másik helyen 286 jüanért (9 ezer forint) kínáltak egy fémdobozos családi csomagot. A nyolcdarabosak között találni a 100-tól egészen az ezer jüan feletti árkategóriában is, de vannak egészen olcsók is, amelyek darabja 2-3 jüan (1 jüan = 32 forint).
 
Az elmúlt években a holdsütemények abszurditásig emelkedő ára és minősége volt az őszközép ünnep slágertémája, míg az idén az borzolta fel az átlag kínaiak kedélyét, hogy a munkáltató által a dolgozónak ajándékozott holdsütemények értékét be kell számítani azok jövedelemadójába. Míg a természetbeni adományokhoz szokott alkalmazottak a médiában zúgolódtak a központi határozat hallatán, a jogi szakemberek azt bizonygatták: béren kívüli juttatásról van szó, tehát adóköteles. Mások úgy vélik, az intézkedés takarékosságra inti az érintetteket, s segítheti a pazarló szokások egyikét visszafogni.