Doncsev András emlékeztetett arra, hogy az NKA miniszteri keretének terhére már harmadik alkalommal tettek közzé pályázatot. A kulturális alap idén csaknem hatmillió forinttal támogatja kilenc művész harmincnapos római látogatását. Az ösztöndíj célja, hogy magyar képzőművészek számára Rómában biztosítson lehetőséget szakmai tájékozódásra, galériák, gyűjtemények és múzeumok megismerésére, szakmai kapcsolatok teremtésére, annak érdekében, hogy Róma és az itáliai kultúra nyújtotta inspiráció elősegítse az ösztöndíjasok művészetének továbbgazdagodását.

Falconieri1

Idén Baráth Nóra festőművész, Brückner-Szalóky János multimédia-művész, Gaál Endre Miklós szobrászművész, Horváth Dániel festőművész, Lenkey-Tóth Péter festőművész, Ludman Éva multimédia- és festőművész, Nagy Csilla multimédia-művész, Szegedi Csaba Béla festőművész, valamint Vati Era multimédia- és festőművész részesült az ösztöndíjban.

A Római Iskola hagyományának fenntartása érdekében a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíját 2013. december 3-án alapította újra Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az idei kiírásra harminc pályázat érkezett, amelyeket egy olasz és magyar tagokból álló szakmai kuratórium előzsűrizett, majd javaslatot tett a miniszternek a támogatottak személyére. A támogatásban részesült kilenc képzőművésznek az ösztöndíj időtartamának lejárta után részt kell vennie az Ösztöndíjasok Tárlatán a harmincnapos római tartózkodás után készült, ottani inspirációkat feldolgozó művel, művekkel. A kiállítás a Római Magyar Akadémián lesz megtekinthető.