Az FAQ Színház művészeti vezetője, Tárnoki Márk egy gimnazista korosztályt megszólító anyagot keresett, így merült fel Musil regénye, melynek meghökkentő, drámai cselekménye messzire vezető filozófiai problémákkal párosul. A történet fókuszában az identitáskeresés, a kíváncsiság, a kegyetlenség, és az emberi természet megértésének vágya áll.

A történet szereplői gimnazisták, akik megpróbálják megérteni a világ és önmaguk működését. A keresés közben viszont mintha egyre jobban eltévednének. A felnőttek válaszai pedig nem mindig kielégítőek a világ rendjét illetően. A regény elvontabb gondolataihoz kemény cselekmény társul. Iskolai erőszak, testi, lelki abúzus húzódik meg a háttérben.

„A próbafolyamat rendhagyó és rendkívül koncentrált volt. A járvány miatt le kellett álljunk, majd most nyáron, 3 hónap kihagyás után, egy intenzív együttélés során raktuk össze az előadást. A végeredményt több szempontból is biztatónak látom, de igazán gimnazista közönséggel fog kiderülni, hogyan működik az előadás. A történet gondolati komplexitása és drámai cselekménye úgy éreztem közel áll azokhoz a témákhoz és élethelyzetekhez, ami egy gimnazistát érdekelhet” – mondja a bemutatóhoz közeledve Tárnoki Márk rendező.

A darabban négy fiatal színművész játszik, Martinkovics Máté, aki az FAQ társulatának tagja, Hunyadi Máté és Jenővári Miklós, akik a rendezővel párhuzamos színészosztályban végeztek tavaly az SZFE-n, illetve Szántó Balázs, a Vígszínház művésze, akivel Márk szintén az egyetemi évek alatt találkozott. Az alkotók jól ismerik egymás ízlését, gondolkodásmódját, így a pandémiás időszak ellenére gördülékeny volt a közös munka.

A független csapat izgalommal várja a szegedi bemutatót, szeptembertől pedig az egész országból számítanak az középiskolák jelentkezésére, akik szívesen fogadnák a Törless iskolaévei előadást, az oktatási intézményekben. 

Kiemelt fotó: Tárnoki Márk