Krasznahorkai László kapta idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést, a díjat hétfőn Salzburgban adta át az írónak Andrea Mayer osztrák művészeti és kulturális államtitkár.

– Krasznahorkai minden könyve egy irodalmi csoda, az író egyedülálló és sajátos szellemiségű, átgondolt és utánozhatatlan művet alkotott – mondta az államtitkár a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem, a Mozarteum hangversenytermében tartott ceremónián.

Az 1964-ben alapított, a művészeti, kulturális, közszolgálati és sportminisztérium által gondozott Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elnevezésű díjjal olyan európai szerzők irodalmi összmunkásságát ismerik el, akik nemzetközileg is jelentős figyelmet kaptak. Feltétel, hogy művei németül is elérhetők legyenek.

 A 67 éves Krasznahorkai László írásai közül megjelent németül egyebek közt a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó vagy a Báró Wenckheim hazatér. Októberben jelenik meg német fordításban Herscht 07769 című regénye, amely egyetlen mondatból áll.

A 25 ezer euró pénzjutalommal járó díj indoklása szerint Krasznahorkai az irodalmi intenzitás mestere, egyedülálló stílusú, lenyűgöző képi kifejező erővel rendelkező, a valós és szürreális jelenetek megtalálásában gátlástalan, hűvös iróniával és éles elmével megírt regényei és elbeszélései jól átgondoltak, tökéletesen megírtak és világosan megkomponáltak.

A magyar írók közül már megkapta az osztrák elismerést Weöres Sándor (1974), Nádas Péter (1991) és Esterházy Péter (1999).

Nyitókép: Krasznahorkai László 2012-ben. Fotó: MTI/Czimbal Gyula