Az ősszel kezdődő évad első produkciójaként a Tamási-emlékév jegyében mutatják be a Csalóka szivárványt Telihay Péter rendezésében. A Tamási Áron által írt darabot azért is tűzték műsorra, mert a nagyváradi színház több mint húsz éve nem játszotta a székely író drámáit. Szilveszterre Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Egy őrült nap, avagy Figaro házassága című darabjával készülnek, a produkciót Botos Bálint rendezi.     

Januárban igazi kuriózumnak számít a Magyaroszaurusz című előadás, amelyet Gianina Carbunariu jegyez.

Neves román alkotókkal és a Szigligeti Társulattal összefogva készíti a produkciót, amelynek középpontjában a dévai születésű báró Nopcsa Ferenc (1877–1933) paleontológus, geológus, albanológus személyisége áll. Nopcsa az MTA tagja volt, ugyanakkor hírszerző, kém, aki pályázott az albán királyságra is. Személyében az elmélyült tudós hajlam, a neurotikus érzékenység, a kutató és a kalandor egyesül. A nagyszabású színházi vállalkozásban a Szentendrei Teátrum lesz a nagyváradiak partnere. A címben szereplő magyaroszaurusz egy Erdélyben felfedezett dinoszauruszfaj.     

A Szigligeti Társulat 2023-ban megemlékezik Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójáról. A társulat erre az alkalomra a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című projekttel készül, amely minden korosztályt megszólító eseményekből, tantermi előadásokból áll.     

2023 tavaszára további két premiert terveznek: Kárpáti Péter Én, a féreg című Kafka-kabaréját Kovács D. Dániel állítja színpadra, Novák Eszter rendezésében pedig a Csinibaba című zenés vígjátékot láthatja közönség.

A műsorterv szerint a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata három produkcióval lép fel Nagyváradon:

Szőcs Géza Raszputyin című darabját Szardar Tagirovszkij rendezésében láthatja a közönség, Georg Büchner Woyzeckjének színpadi adaptációját Albu István rendező jegyzi, a harmadik előadás pedig a Légy jó mindhalálig lesz.

Az utóbbi évek pandémiás korlátozásai után folytatódik az Iskola a színházban, színház az iskolában című népszerű diákprogram is.

Nyitókép: a Nagyváradi Állami Színház nézőtere. Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad/Vigh László Miklós