A május 23-ai koncertet táncház követi, a több mint két évtizede működő Fonó Szerda táncház szabályai szerint hajnalig ? olvasható a Fonó Budai Zeneház közleményében.

_d0a0926__copy__600x400
Fotó: Csákvári Zsigmond

A Várkert Bazár Öntőház Udvarán felállított nagyszínpadon május 24-én a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes műsorával indul a program, amely válogatást ad a Kárpát-medence színes és gazdag tánchagyományaiból Erdélytől a Csallóközig.

A nagyszínpadon kiemelt vendég lesz a török Cigdem Aslan. Az Isztambulban született kurd származású, jelenleg Londonban élő énekesnő a ?görög bluesnak? is nevezett rebetiko egyik legjobb kortárs előadója. Késő esti koncerten lép fel a Góbé, amely együtt zenél a Muzsikás együttes prímásával, Porteleki Lászlóval. A napot a Folkkocsma zárja a Borteraszon, ahol a talp alá valót a Csángálló szolgáltatja.

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes indítja az estét május 25-én. A 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutatón is sikeres csoport Eszencia című műsorában Erdély nagy tánchagyománnyal rendelkező településeinek és táncos egyéniségeinek motívumaiból építkezik. Ezen a napon kiemelt külföldi vendég a francia Sergent Garcia lesz.

A kolumbiai cumbiából, a Puerto Ricó-i bombából, a jamaikai reggae-ből és a sokszínű kubai zenei hagyományból gazdagon merítő, mindezt a kortárs tánczenével elegyítő együttes művésznevét a Zorro című sorozat antihőse, Sergent Garcia után választotta. A ?salsamuffin? műfaj megteremtője 20. jubileumi koncertturnéja keretében érkezik Budapestre.

Ezután Kalotaszeg elevenedik meg zenében és táncban a színpadon, a Pompás Kalotaszeg című produkcióban, amelyben Navratil Andrea, Koncz Gergely, Vizeli Balázs, Major Levente, Soós Csaba, Gombai Tamás, Varga István, Mohácsy Albert, Nagy Zsolt, Havasréti Pál, Papp Endre, Éri Márton és az Ordasok Táncegyüttes működik közre. Az esti folkkocsmán a gazdag repertoárral rendelkező, fiatal népzenészekből álló Üver zenekar zenél.

Másnap, május 26-án a legendás Fitos Dezső Társulat Falusi Színek című műsora nyitja a napot. Az előadás a néptánc nyelvén, tánc- és látványszínházi formában, a Kárpát-medence gazdag és változatos tánckultúrájával teremt színházat. Ezt követően a nagyszínpadon Dresch Mihály két formációja, a Quartet és a Vonós Quartet együtt lép fel Borbély Mihály közreműködésével, este pedig Lajkó Félix és a lengyel VOŁOSI ad koncertet. A későesti Folkkocsmában a Bazseva zenél.

A zárónapon, május 27-én a szervezők családi programokkal várják a látogatókat: délután a BaHorKa Társulat improvizációs folklórszínháza, Szalóki Ági gyerekkoncertje, az Újbudai Babszem Táncegyüttes előadása és a Gatyamadzag zenekar koncertje és táncháza tölti be a Várkert Öntőház Udvarát.

Forrás: MTI