Változatos irodalmi és zenei programokkal képviselteti magát a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a négynapos csíkszeredai könyvünnepen. A hatodik alkalommal megszervezett vásár csütörtökön kezdődik az Erőss Zsolt Sportarénában.

Csütörtökön este az Eleven Költők Társasága formáció, Keleti
András és Kohánszky Roy lép színpadra, akik a KMI 12 program költőinek verseit
zenésítik meg az elektronikus és akusztikus hangzásvilágot elegyítő stílusban.

Pénteken este a KMI 12 projekt két junior költője, Bék Timur és Nagy Lea tart pódiumbeszélgetést a Versek szódával program keretében.

KMI 12 projekt a PKÜ kiemelt programsorozata, amely a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését. Az első évad szerzőgárdájában az anyaországon túl székelyföldi, kárpátaljai, vajdasági és csángó alkotók is megtalálhatók – olvasható a közleményben.

A KMI 12-es alkotók között van senior prózaíróként Bene Zoltán, Majoros Sándor és Száraz Miklós György, senior költőként Iancu Laura, Kürti László, Lövétei Lázár László, Szálinger Balázs és Zsille Gábor, valamint junior szerzőként Bék Timur, Marcsák Gergely, Nagy Lea és Regős Mátyás.

Szombaton délelőtt A művészet és a nyelv címmel Balázs Géza nyelvészprofesszor előadására és könyvbemutatójára várják az érdeklődőket.

Szombaton délután Lövétei Lázár Lászlóval, Zsille Gáborral, Bék Timurral és Nagy Leával folytatódnak a KMI 12-es programok. A PKÜ négy szerzőjével és Oberczián Géza, a Kárpát-medencei Programigazgatóság megbízott vezetőjének moderálásával mutatja be a frissen megjelent Bennem a többi című KMI 12 antológiát. A könyvvásáron a látogatók a KMI 12 három prózaírójának, Bene Zoltánnak, Majoros Sándornak és Száraz Miklós Györgynek hat művét is meghallgathatják hangoskönyv formájában.

A PKÜ júniusban indította útjára Magyar Kultúra című, havonta megjelenő kulturális-művészeti magazinját. A lap egyedi szemszögből mutatja be kortársainkat az irodalom, a képző- és iparművészet, a komoly- és könnyűzene, a színház-, tánc- és cirkuszművészet világából. A lap ingyenesen elérhető a könyvvásáron, szombaton délután pedig az érdeklődők Bonczidai Évával, a Magyar Kultúra főszerkesztőjével is találkozhatnak.

Vasárnapra a kisgyermekes családoknak szerveztek programokat, 11 órától színpadra lép a Magyar Bori & Ralph Eimann Akusztik duó, amely többek között előadja Kiss Judit Ágnes Macska télire című megzenésített versét is a Petőfi Kulturális Ügynökség Csimborasszó-programjából.

A Csimborasszó-program kortárs költők verseinek megzenésítését tűzte ki célul, és azzal a szándékkal jött létre, hogy irodalmi és zenei szempontokat egyaránt érvényesítő kortárs versadaptációkkal közelebb hozza az élő költészetet a szülőkhöz és a gyerekekhez.

Nyitókép: Eleven Költők Társasága, Művészetek Völgye (2021). Forrás: a formáció Facebook-oldala