Többek között Kováts Adél, Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs, Ötvös András, Vecsei H. Miklós, Berecz István és Szabó Dániel láthatók az augusztusi előadásokban a Zichy-kastély kertjében.

Mácsai Pált ebben az évadban két előadásban láthatják a nézők Zsámbékon: júniusban a Radnóti-esttel lépett színpadra, augusztus 5-én pedig az Azt meséld el, Pista című legendás előadással érkezik a Zichy-kastély színpadára.

„Szerencsém van ezzel az elődással, mert csodálatos szöveg. 25 éve műsoron van, és ennek nem én vagyok az oka, hanem a szöveg nagyszerűsége. Mindenki, aki hallja, úgy érzi, hogy a saját felmenőivel találkozik. Maga a szöveg nem változik, hanem én öregszem! Bizonyos elemek, ahogy az én élettapasztalatom változik, illetve a történelem folyik, alakul, és eszerint hangsúlyok tolódnak el. Ahogy egy irodalmi szöveg is különböző fénytöréseket mutat, ahogy változik az idő. Sokkal jobban értem ma a felnőttkorból az öregkorba lépő Örkény gondolatait, töprengéseit, stációit, mint mondjuk 35 éves koromban.” (Mácsai Pál)

Tasnádi István A fajok eredete című, többszörösen díjnyertes darabja Dömötör Tamás rendezésében Zsámbékon látható augusztus 7-én Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Thuróczy Szabolccsal a színpadon. A Nézőművészeti Kft. produkciója több mint száz előadáson van túl, többek között elnyerte a 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port.hu különdíját is. „Darwin evolúciós elméletét csupán dobbantónak használtuk, az igazi fókusz a mindenkori társadalmi problémákra helyeződik. Szélsőséges helyzeteket szerettünk volna megmutatni. A vergődő, feltörekvő embert a maga kisszerűségével és tragédiájával” – vallja Mucsi Zoltán.

A legjobb alakítás díját nyerte el Ötvös András a Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című regényéből készült előadásával a tatabányai MostFeszten. A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe, beleveti magát Budapest és a Vásárcsarnok sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul… Az előadás augusztus 14-én látható a zsámbéki Zichy-kastély színpadán.

Az idei zsámbéki nyári sorozat a #kedvesZsámbék! című közkedvelt felolvasószínház két rendhagyó előadásával zárul. A sorozat negyedik éve fut töretlenül nagy sikerrel Seres Tamás rendezésében, vendégül látva a színpadon az ország vezető színészeit és zenészeit, akik egy-egy estére felépített dramaturgia mentén mégis számos spontán pillanattal, személyes kiszólással és persze csodálatos szövegekkel, gondolatokkal és zenékkel ajándékozzák meg egymást és a közönséget. Az idei előadások különlegessége, hogy a népköltészetet a kortárssal keveri Berecz István néptáncos és Vecsei H. Miklós színművész részvételével.

„Irodalmi és népi kulturális fröccs. Csendes és vidám este a melegben. Szleng. De nemcsak mai szleng, hanem a múlt század, esetleg századok szlengjei, aforizmái, sztorijai, legendái, szóhasználata és beszólásai. Sok-sok nevetés. De ehhez kellenek Önök is, hogy vegyék, vigyék a sztorikat, a legendákat, azért kicsit az álmaikat is.” (Seres Tamás, rendező)

A két előadás vendégei: augusztus 21-én Kováts Adél és Vecsei H. Miklós színművészek, Berecz István táncos és Szabó Dániel cimbalomművész, augusztus 28-án pedig Csákányi Eszter és Vecsei H. Miklós színművészek, Berecz István táncos és Szokolay Dongó Balázs fúvós.

A Zsámbéki Nyári Színház előadásairól bővebb információ itt.

Nyitókép: Vecsei H. Miklós színművész. Fotó: Fejér István