Öt új nagyszínházi előadást állít színpadra a Pannon Várszínház a 2020/2021-es évadban – közölte a teátrum igazgatója csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Vándorfi László elmondta: a koronavírus-járvány miatti lezárást követően múlt héten kezdtek újra játszani. Tavaly márciustól idén februárig 228 tervezett és lekötött előadásukból csak 95-öt tudtak megtartani, bérleteseik csaknem harmadát elvesztették.

Júniusban a tavaly meghirdetett évad utolsó előadását, a Hotel Menthol című korábbi darabjuk felújított változatát állítják színpadra,

június közepétől augusztus végéig pedig 46 produkcióval készülnek Veszprém mellett a Balaton északi és déli partján, valamint országszerte több más helyszínen.

Az új évadban elsőként Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát mutatják be, melyről a rendező, Szelle Dávid elmondta: minimális változtatásokkal egy karakterekre épülő, mai eszközöket használó darabot terveznek.

Ezt követi Géczi János, Vándorfi László és Likó Marcell DekaMerOn című „kameramusicalje”, melyben az eredeti Boccaccio-műhöz hasonlóan tíz ember mesél el egy-egy, végül történetté összeálló Covid-élményt. Még ősszel mutatják be a Forte Társulattal koprodukcióban Agota Kristof A nagy füzet című fizikai színházi előadást is. A darabot Horváth Csaba rendezi, aki a nyugállományba vonult Krámer Györgyöt váltja az idén szeptember 1. és 5. köztre tervezett XXIII. Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetői pozíciójában.

Az évad második felében tűzik műsorra a járvány miatt tavasszal elmaradt előadást,

Peter Shaffer Amadeus című színművét, amely Mozart és Salieri konfliktusára helyezi a hangsúlyt. M. Tóth Géza rendező az összművészeti megközelítéssel készülő drámáról elmondta: nagy szerepeket szán a látványnak és a hangoknak is.

A szezont tavasszal Kálmán Imre és Gábor Andor Csárdáskirálynő című operettjével zárják, melyeket a hagyományok megsértése nélkül, korszerű módon tűz műsorára a teátrum. Vándorfi László közölte: a darabot felajánlják a szintén veszprémi Petőfi Színház által rendezett Rátonyi Róbert Operettfesztivál programjába is.

A sajtótájékoztatón érintettek egy Bartók- és Ady-művekre épülő estet is, melyet augusztus 3-án az Auer Fesztivál részeként mutat be a várszínház a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közös produkciójaként.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a sajtótájékoztatón a városvezetés kultúra iránti elkötelezettségét hangsúlyozva biztosította a színházat arról, hogy az önkormányzat nem hagyja magára a teátrumot. Köszönetet mondott a társulatnak a pandémia alatt nyújtott kulturális tevékenységükért is. A Pannon Várszínház a lezárások alatt 25 kisfilmmel készült közönségének, az online térben vetített előadásaikat pedig mintegy 4000 fizető néző tekintette meg.

Nyitókép: jelenet a Liliomfi című előadásból. Forrás: a Pannon Várszínház Facebook-oldala